2019 In memoriam Ivo Lill

24.06.1953 – 04.08.2019

Eesti klaasikunsti on tabanud väga valus kaotus, üks ainulaadse käekirjaga loometee on saanud viimase kõrgläike. Meie hulgast on lahkunud armastatud kolleeg, särav isiksus ja suurepärane kunstnik Ivo Lill (24.06.1953-04.08.2019).

Ivo Lill lõpetas Eesti Riikliku Kunstiinstituudi klaasikunsti eriala 1985. aastal ja valis keerukaid ülesandeid lahendada armastava loojana vabakutselise sõltumatuse.

Näitustel hakkas ta osalema alates 1986. aastast ja juba mõne aasta pärast sai tiivad rahvusvaheline särav lend. Ivo oli ja on Eesti rahvusvaheliselt hinnatuimaid klaasikunstnikke.

Ivo Lille loomingu omapära ja võlu peitub tehnikas – keerulises ja väga töömahukas lehtklaasi külmtöötluses, mida ta koos varalahkunud sõbra ja juhendaja Vello Soaga juba õpingute ajal viljelema hakkas. Tehnika töömahukus oli Ivo jaoks hinnatav ja nauditav protsess. Tema teoste sisemaailm avaldub pärast lehtklaasi lõikamist, liimimist ja lõputut lihvimist. Siis, kui klaasi pind viimase poleerimise käigus saavutab sära ja läbipaistvuse ning töö käigus tehtud maalingud, lõiked ning murrud valguskiirtes oma elu elama hakkavad. Raske, pika ja määriva tööprotsessi tulemusel sünnib särav, valgust murdev ja peegeldav, vaataja pilku enesesse neelav teos.

Ivo jaoks oli sisu alati olulisem kui vorm. Kõiges. Tegemata hinnaalandusi. Tema sõnad – „Klaas on väga sõbralik, pehme, kõva, kapriisne – täpselt selline nagu ise oled“ – võivad olla keerukad mõista eemalseisjal, kuid Ivo arvukal sõpruskonnal, kolleegidel ja teistel, kel oli võimalus tema ja tema loominguga lähemalt kohtuda, on öeldu sügavus mõistetav. Sama sügav, ühtaegu kirgas ja värviline, peegeldav ja pilkupüüdev, jahe ja tuline nagu Ivo looming, oli ka autor ise.

Ivo on enam kui 30 väga viljaka loomeaasta jooksul pälvinud arvukalt tunnustusi, sealhulgas on ta pälvinud riikliku kultuuripreemia, kujutava- ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia, Eesti Kunstnike Liidu aastapreemia, Kristjan Raua kunstipreemia, tunnustusi ja auhindu rahvusvahelistelt näitustelt ja konkurssidelt. Aastal 2013 valiti Ivo Lill Venemaa Kunstide Akadeemia auliikmeks.

Ivo Lille tööd on väga hinnatud ja imetletud nii Eestis kui ka välismaal. Tema töid on Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis, Corningi Klaasimuuseumis Ameerika Ühendriikides, Frauenau Klaasimuuseumis ja Müncheni Saksa Teadus- ja Tehnoloogiamuuseumis Saksamaal, Ebeltofti Klaasimuuseumis Taanis ning arvukates teistes kollektsioonides ning erakogudes. Ivo Lill oli Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Klaasikunstnike Ühenduse liige ning üks „ON grupi“ asutajatest. Samuti kuulus ta rahvusvahelistesse liitudesse Glass Art Society (USA) ja Centro Studio Vetro (Murano-Veneetsia).

Ivo Lille ootamatu lahkumine katkestas andeka ja väga suure töövõimega kunstniku kirka loometee, viis suure pere keskelt abikaasa, isa, vanaisa, venna. Avaldame perele sügavat kaastunnet.

Ivo Lille unikaalne looming jääb hindamatu panusena meiega ja on sügavalt graveeritud eesti klaasikunsti loosse.