2009 LEND Maie-Ann Rauni ja Ene Pika ühisnäitus

475Pressiteade 26. veebruar 2009

“Lend” läbi loominguliste aastate

Kevadkuu saabub kastellaanimajja näitusega “Lend”, mis avatakse 4. märtsil kell viis. Maie-Ann Raun ja Ene Pikk on valmis saanud oma esimese ühisnäituse.

478Pealkiri sümboliseerib kahe kauategutsenud kunstniku loomingulist teed. Teed, mida väljendavad lendavad linnud, kes ei väsi, vahel peatuvad vaid korraks. Lind on kujutis, mis ühtviisi hästi sobib käsitleda akvarellistil ja klaasikunstnikul. Staažikas akvarellist Ene Pikk eksponeerib ühisnäitusel peamiselt käesoleval aastal valminud akvarelle, milledes esitatud linnu- ja lennuteema on erinevas filosoofilises mõtestuses. Ainest leiab ta ikka ümbritsevast keskkonnast, on selleks siis otse loodus või inimesed oma unistuste ja tegudega (“Metsatölli sinilinnud”). Värske vaim ja terav silm talletab kunstniku käe läbi olulisi hetki elust.


Maie-Ann Rauni klaasinstallatsioon koosneb ca 100 tiivulisest ja voolujoonelisest klaasdetailist ja moodustab kokkuinstalleerituna dünaamilise “lennuparve”, millega kunstnik viitab oma püüdlusele loominguliselt ikka veel lennata vaatamata oma väärikale vanusele.

Õhuline klaas ja voolav akvarellitehnika loovad meeldiva ja teineteist rikastava koosluse.

Klaasikunstnik Maie-Ann Raunil täitus just 70 eluaastat ja 45 loomingulist tööaastat, mille käigus on oldud nii õpilane kui õpetaja. Praegugi juhendab Maie, lisaks loomingulisele tegevusele, Kunstiakadeemias magistrante ja nõustab Järvakandi Klaasimuuseumi arenguid ning töötajaid.
477Raamatugraafik Ene Pikk on loomisega leiba teeninud juba 59 aastat. Selle aja jooksul on ta rõõmustanud eelkõige lapsi olles 21 aastat kunstnik ajakirjas “Täheke” ning illustreerinud ka mitmeid lasteraamatuid: “Pikk päev”, “Siil”, “Triin ja päike” jne. Vapper daam esineb sagedasti akvarellistide liidu ühisnäitustel ja jõuab ka isikunäitusi kokku panna.

“Tundkem rõõmu nendest linnukestest, kes aegajalt meile endid näitavad,” on Ene Pikk öelnud.

Näitust saab vaadata 30. märtsini 2009.

Lugupidamisega

Piret Meos

Kuraator

Eduard Vilde Muuseum/Kastellaanimaja Galerii
Tel. 6013181

Avatud K – E 11.00 – 18.00
Roheline aas 3, Kadriorg
www.linnamuuseum.ee/vilde