2009 VALGEST VARJUST Maret Sarapu Hop galeriis

498Hop galerii, Hobusepea tn 2, Tallinn
2.-21. aprill 2009
Galerii on avatud N-T 10-18, suletud K ja riiklikel pühadel

Leian, et kunstnik ei peaks häbenema ilu. Või lihtsalt niisama, ilma põhjuseta olemise rõõmu. Soovin selle näitusega osutada, et mõned vastandlikuks peetavad nähtused ei ole tegelikult üldse vastandid. Olen veendunud, et habras ilu ja leebe lõbusus ei pea olema teineteist välistavad asjad, mis kõrvuti sobimatud tunduvad.

Näitusel on mõned kõrged kraed — need on esemed, mis tunduvad mulle kaitsvad ning toetavad. Olen neile kandnud motiivid, millel on turvalisust pakkuv ja abistav tähendus. Üks neist kraedest valmis 2007. aastal USAs ning sealt pärineb ka tõuge klaasist lapitekkide tegemiseks. Nendega tahan väljendada oma austust talupojakäsitöö ja nii materiaalses kui emotsionaalses mõttes kokkuhoidliku käitumise suhtes.

Tehnika, mida kasutan, on siiski mulle juba varasemast lemmikuks kujunenud õhuke vaevu-vaevu sulanud pate de verre’i tehnika. Ameerika kogemus näitas selgelt, et see on midagi, mis on eriomane mulle ja ehk ka maale, kust ma pärit olen. Nii on töödes sulanud kokku välismaalt saadud impulsid ja muljed, mis on vahendatud koduse stiili ja värvitunnetuse kaudu.

Tahan, et mu tööd oleks kui Sinu lemmikbänd, mille iga noot ei kanna maailmavalu või sotsiaalkriitilist sõnumit. Leian, et natuke kunsti võib olla just niisugune — lihtne, emotsionaalne ja isiklik.

Maret Sarapu

2009

www.maretsarapu.eu