2009 TIINA SARAPU “Nõtked kihid” Tam galeriis

499Kolmapäeval, 6. mail kell 19.00 avatakse Tam galeriis Tiina Sarapu isikunäitus „Nõtked kihid“. Näitusel on eksponeeritud mitmekihilised klaasobjektid ja -installatsioonid.

Kunstnik tõstatab oma näitusega küsimuse mäletamiste mõjust inimese elule. Olukorrad ja sündmused kannavad mitmeid tähendusi ja võimaldavad erinevaid tõlgendusi, kuid olnusse suhtumine mõjutab meie praegust enesetunnet ning kujundab tulevasi aegu.

Tiina Sarapu töid võib tõlgendada mitmeti, kuid paljus toetub kunstnik meie lähiajaloole, tuues selle vaatajani väga isikupärasel moel – klaasi esteetika, puhta vormi, värvi ja detailide kaudu. Autor räägib „Ühe vesiveski loo“, näidates isikliku kogemuse varal valitsenud riikide ja riigikorralduste mõju Eesti maastikule ja rahvale. Näitusel eksponeeritud töödes võib ära tunda viitamisi nii Molotov-Ribbentropi paktile kui ka Eesti klaasitööstuse ajaloo vähetuntud seikadele. Eelkõige näeme aga kunstniku taotlust vaadata olnule pingevabalt ja mõistmisega ning uurida ladestunud kihtidelt tuleviku peegeldusi.

1994. aastal näitusetegevust alustanud kunstnik on Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti eriala õppejõud. Sarapu on leidnud tunnustust silmapaistva tegevuse eest klaasikunsti ja -disaini alal nii kodu- kui välismaal. Ta on pälvinud teiste preemiate seas aunimetuse „Tunnustatud klaasikunstnik 2004-2005”, peapreemia Itaalias VI rahvusvahelisel disainikonkursil „Trieste Contemporanea“ 2004. aastal ja Kristjan Raua nimelise preemia 2007. aastal.

Klaasinäitust saab Tam galeriis vaadata 30. maini.