2015 Meeli Kõivale CODA publikupreemia

Rahvusvaheliselt tunnustatud klaasi- ja valguskunstniku Meeli Kõiva monumentaalteosest valminud film pälvis USA-s toimunud CODA rahvusvahelisel konkursil publiku auhinna.

CODAvideo Awards-i puhul on tegemist suure rahvusvahelise konkursiga, kus võistlevad avaliku ruumi kunstiprojektide loomist ja filosoofiat käsitlevad videofilmid. Žürii poolt oli eelnevalt konkursi käigus välja valitud 100 parimat avalikku ruumi loodud kunstitööd üle maailma. Konkursil osales ka näiteks valguskunsti superstaar James Turell. Saja parima hulka jõudnud töid hindas rahvusvaheline žürii, mis koosnes filmimaailma ja juhtivate kunstimuuseumide tippekspertidest. Auhinnad anti välja viies erinevas kategoorias ning lisaks selgusid e-hääletuse teel kaks publiku lemmikut.

Üheks publiku auhinna võitjaks osutus ka Meeli Kõiva, kunstnikunimega Mery Crystal Ra, teosest, Flying sheets of paper, valminud video. Film valmis koostöös Eesti ja Soome tuntud filmitegijatega – Ivar Heinmaa, Rauli Virtanen, Ülari Kirsipuu ja Ekke Lattu. Filmi animatsioonide, idee, kavandite ja režii autor on Meeli Kõiva, filmi helikeele on loonud helilooja Margo Kõlar.

Meeli Kõiva, klaasi- ja valgusteos Flying sheets of paper (Lendavad paberilehed) on eksponeeritud Soomes, firma Glaston Corporation Tamperes asuvas peahoones.

„Mul on hea meel, et minu kunstialane innovatsioonitöö on saavutanud rahvusvahelist tähelepanu. See klaas-valgusskulptuur on sündinud mitme riigi ettevõtete ja tippekspertide vahelises koostöös, mistõttu on mul saadud tunnustuse üle eriti suur rõõm. Minu tänu kuulub kõigile, kes olid selle skulptuuri loomisel ning sellest valminud filmi juures abiks,“ lausus Meeli Kõiva.

Kõik seitse auhinnatud teost olid eksponeeritud ka möödunud nädalavahetusel (6.-8- nov.) USA-s toimunud maailma ühel prestiižsemal kunstimessil SOFA Chicago, kus osalevad pea 70 galeriid ja 800 kunstnikku üle maailma. Messi külastab üle 35 000 inimese ning selle käigus müüakse hinnanguliselt 15-20 miljoni dollari eest kunsti.

Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra on rahvusvaheliselt tunnustatud klaasi- ja valguskunstnik. Ta on loonud üle 40 monumentaalskulptuuri. Meeli Kõiva kuulus aastatel 2013 ja 2014 rahvusvahelise konkursi „Light in the City“ võitjate hulka, kuuludes seega maailma klaasikunstnike ja valguskunstnike eliiti.

Videomaterjal:

CODAvideo Awards võitjad

SOFA:

Otselink Meeli Koiva aka Mery Crystal Ra videoga:

Artikkel Postimees kultuuris

ERR artikkel

ERR raadio intervjuu Riina Eentaluga

Lisainformatsioon:

Meeli Kõiva

tel. +37255552737 Eesti; +358414944709 Soome