_tartu-slaider-lill_027. novembril 2015 avati Tartu Ülikooli kunstimuuseumis klaasikunstnik Ivo Lille näitus „Mälukiri – Memory Code”.

Ivo Lill ütleb, et teda on alati köitnud ornamendid ja etnograafilised märgid. Üliõpilasena võttis ta osa Koola poolsaare ekspeditsioonist, kus uuris soome-ugri rahvaste peremärke. Kaljo Põllu särav isiksus oli nii kaasakiskuv, et ekspeditsioonilt naastes jäädvustas ta end vallanud mõtted maalidesse. Reljeefpasta ja korduvate maalikihtidega üritas ta enda sõnul lõuendist välja väänata sügavust ja ruumi, kuid lõpuks leidis ikkagi, et tasapinnaline formaat on selle pärandi tõlgendamiseks liialt ahistav ning hakkas otsima võimalusi peremärkide ruumiliseks talletamiseks klaasis.

Klaasi müsteerium seisnebki selles, et uues miljöös ja valguses alustab ta oma elu, kus kõige olulisem on avatud meelega vaataja–nägija, kes ei näe klaasis vaid nipsasjakest ning leiab aega süvenemiseks ja järelemõtlemiseks.

„Väravate“ sari toob vaataja ette karged ja lakoonilised klaasvormid, mis tõmbavad vaataja oma kõverpeeglisse ja meelitavad väravatagusesse maailma. Petlikud „Kameeleonid“ muudavad end vaataja suva järgi. „Kassikuld“ pakub toretsevat kullasära ja sädelust, kõike inimlikku, millest olete salamisi unistanud ja just nii nagu soovisite – kohe ja palju.

Olete oodatud näituse avamisele!

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital. Näitus on TÜ kunstimuuseumis avatud 29. veebruarini.

Lisainfo:
Jaanika Anderson
TÜ kunstimuuseumi juhataja / kuraator
tel 737 5384
jaanika [dot] anderson [at] ut [dot] ee
kunstimuuseum.ut.ee
facebook.com/tartuylikoolikunstimuuseum/