2015 Rait Prääts ja Sirje Eelma Rahvusraamatukogus

Rait Präätsi ja Sirje Eelma näitus “Ühes Majas XV. Reaalne virtuaalne”.
Eesti Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis 9.–30. 09.2015  

Sirje Eelma ja Rait Prääts on kunstnikest abielupaar, kelle kõik ühisnäitused Tallinnas, Tartus, Pärnus, Helsingis, Kuressaares ja Viljandis alates 1999. aastast on kandnud nimetust “Ühes Majas” põhjusel, et kunstiteosed on sündinud nende kodu ateljeedes.

Avatav näitus Rahvusraamatukogus sai teoks 2013. aastal samas toimunud konkurss-näituse “Kunstnikult raamatukogule” tulemusel. Rait Prääts pälvis tookord III preemia, milleks oli võimalus korraldada näitus Rahvusraamatukogus.

Kunstnik arendab edasi toona esitatud arvutiteemat. “Seekord uurin reaalse ja virtuaalse maailma erinevusi ja kokkupuutepunkte. Pingelise ja huvitava töö tulemusena julgen väita, et need kaks maailma ei erinegi teineteisest nii palju, kui algselt eeldasin. Probleemid reaalses ja virtuaalses maailmas on küllaltki sarnased. Kuigi virtuaalmaailmas on võimalused moonduda, end kaunistada ja parandada, muuta identiteeti, siis probleemid ikkagi jäävad ja käidud tee on jälgi täis. Aju maht ei suurene ja kiusatuste arv ei vähene,” ütles Prääts.

Kuna Präätsi skulpturaalne installeering jättis seinad vabaks, sai Sirje Eelma võimaluse eksponeerida ka oma loomingut ja näitusest sai taas ühisnäitus.

“Peamine soov seda esitust koostades on näitusesaali paekiviseinalt mitte välja paista. Jälgin olemasolevat koloriiti, õhus olevaid teemasid ja püüan lisada mõne mängulise nüansi. Need on etüüdid, võib-olla graafilised arhitektoonid,” sõnas Eelma.

Vaid paar nädalat tagasi lõppes näitus “Ühes Majas XIV” Kuressaare Raegaleriis. Seda külastanud inimesed võivad julgelt tulla Rahvusraamatukogu näitusele, sest “Ühes Majas XIV” on täiesti uus näitus – peaaegu kõik tööd on maailma esiettekanded.

Väärib mainimist, et Eesti Rahvusraamatukogu hoonetki kaunistavad Präätsi taiesed, sealhulgas kõigile tuntud roosaken fassaadil.

Näitus avatakse kolmapäeval, 9. septembril kell 16 ning jääb vaadata 30. septembrini.