2014 Artikkel kümnel leheküljel Meeli Kõiva töödest ajakirjas The World of Glass

VisionsOfLightAndGlass1-610x421Ajakiri The World of Glass avaldas oma sügisenumbris artikli”Visions Of Light and Glass” Meeli Kõiva klaasteostest. Artikkel kümnel leheküljel pärineb inglise professori David Richard Arney sulest. Ajakiri ilmub inglise ja kreeka keeles.

Ajakirja esmaesitlus toimus oktoobris maailma suurimal ja juhtival klaasimessil GLASSTEC ja klaasikongressil Düsseldorfis. Edaspidi esitletakse ajakirja USA, Euroopa ja Aasia suurimatel klaasinäitustel, messidel ja konverentsidel.

Artiklis räägib David Richard Arney Meeli Kõiva filosoofilistest klaasiteostest arhitektuuris ja nende seostest ning tähendusest seoses valgusega. Meeli Kõiva on viimased 30 aastat olnud  tunnustatud innovaator, pioneer ja suunanäitaja klaas-valgus teoste alal nii Euroopas kui Ameerikas. Samuti räägitakse artiklis Meeli Kõiva uutest klaas-valgus videoteostest ja nende tähendusest arhitektuurses kontekstis, nende mõjust vaatajale.

Meeli Kõiva kirjeldab pikka loomisprotsessi – oma klaasimaalide sünnilugu. Klaasmaalid on loodud uute büroohoonete koridoride klaasseintele, aatriumi klaasidele, fassaadi akendele. Juttu on innovatiivsetest akrüülmaalidest, mis on trükitud klaaspaneelidele ja annavad kineetilise lõpptulemuse koos sinna projekteeritud spetsiaalselt loodud animatsioonidega. Meeli Kõiva räägib ka kunstniku käekirja olulisusest üha monotoonsemaks muutuvas arhitektuurses keskkonnas ja kunstniku võimalusest olukorda muuta. Kunstnik transformeerib oma tundlikke akvarelle ja akrüülmaale ülisuurtele klaaspindadele.

Meeli Kõiva jaoks on arhitektuurne keskkond kui sensitiivne ekraan valguse-klaas sõnumitele.Teadus kohtub vaimsusega läbi klaasi ja valguse. Meeli Kõiva innovaatilised ja tehniliselt uuenduslikud klaasi-video-klaasmaali teosed ja klaas-valgusskulptuurid on pälvinud tunnustust nii Euroopa kui ka Ameerika tipp-professionaalide ringkondades ja rahvusvahelistes ajakirjades.

Artikkel on avaldatud ka täismahus Marbella Marbella koduküljel. Artikkel on manuses ja siin on ka link samast artiklist Marbella koduküljel.

Marbella website

Raivo Lott