2011 Rahvusvaheline klaasikunsti festival Luksemburgis

Peeter Rudaš. Foto: Mare Saare

Peeter Rudaš. Foto: Mare Saare

Rahvusvaheline klaasikunsti festival Luksemburgis, mida neljandat korda korraldavad klaasikunstnikud Robert Emeringer ja Zaiga Baiža oma Asselbornis asuva kodu ja ateljee Atelier d’art du verre juures, võttis sel aastal juba aukartustäratavad mõõtmed ühendades nelja näitust, kolm päeva kestnud festivali demonstratsioonide, ettekannete, arvukate kohtumiste ja klaasioksjoniga. Osalejaid kunstnikke ja üliõpilasi oli 75, lisaks Euroopa maadele esindatud Jaapan, USA, Korea, Türgi.

Kati Kerstna ja Kairi Orgusaar. Foto: Kairi Orgusaar

Kati Kerstna ja Kairi Orgusaar. Foto: Kairi Orgusaar

Mare Saare

Mare Saare

Näitused toimusid pealinnas galeriis „Konschthaus beim Engel“, Diekirchi linna kunstigaleriis, Asselbornis Atelier d’art du verre’is ning galeriis Moulin d’Asselborn ajavahemikus 15. augustist 4. septembrini 2011.

Kairi Orgusaar. Photo: Mare Saare

Kairi Orgusaar. Photo: Mare Saare

Alena Matejkova. Foto: Mare Saare

Alena Matejkova. Foto: Mare Saare

Eesti kunstnikud Kati Kerstna ja Kairi Orgusaar osalesid lisaks näitustele ka erilise rooma tüüpi klaasiahju ehitusel, mille projekti autoriks Hollandi kunstnik Ed van Dijk, festivali jooksul demonstreerides mõlemale omakssaanud ajaloolisi klaasitehnikaid. Mare Saare oli kaasatud žürii töösse, osales kutsutud külalisena näitustel ning kureeris üht väljapanekutest galeriis Moulin d’Asselborn. Peeter Rudaš töötas kahe klaasiahju juures, demonstreerides klaasipuhumist ja aitas kaasa näituste ülespanekul, näitusel väljas vastvalminud valutehnikas töö. Herbert Orgusaarest on aga aja jooksul kujunenud Asselborni festivalide raudvara nii väljapanekute kujundamise ja ülespaneku kui mitmesuguste tehniliste probleemide lahendamisel, kaasa arvatud ettekannete infotehnoloogiline toetus. Sündmust jäädvustas filmilindile Igor Ruus.

Thierry Bontridder. Foto: Kairi Orgusaar

Thierry Bontridder. Foto: Kairi Orgusaar

Graham Muir. Foto: Kairi Orgusaar

Graham Muir. Foto: Kairi Orgusaar

Põnevamatest esinejatest tuleks mainida Rootsis resideerivat tšehhi kunstnikku Alena Matejkovat oma suurejoonelise ja –mahulise kompositsiooniga jahiteemadel, poola kunstnikku Kazimierz Pawlakit ajaloolis-arhitektuursete objektidega, Teresa Almeidat Portugalist, kes töötab põneva valgusele reageeriva klaasiga, leedu kunstnikke Remigijus Kriukast ja Indre Stulgaite-Kriukienet optilise klaasi ühendamisel kuumtöötluses rikkalike liidetega, Belgia kunstnikku Thierry Bontridder’i, kelle suured värvilised „lendutõusvad“ skulptuurid tunduvad eiravat gravitatsiooni jpt. Briti saarte esindatus oli väga tugev eesotsas briti stuudioklaasi ühe staažikaima esindaja Peter Laytoniga, ka Eesti klaasistuudioid väisanud Matt Durran’iga jt. Šotimaad esindas Graham Muir, tema lainekujulised suured kristallvormid ei häbene olla kaunid. Läti klaasikunsti tutvustasid erinevate põlvkondade esindajad sh emeriitprofessor Arnolds Vilbergs, noorema põlvkonna kunstnikud Anda Munkevica, Agnese Gedule, Julia Titova-Ozolina jt.

Sündmust kajastab rikkaliku pildimaterjaliga kataloog Zaiga Baiža kujunduses.

http://www.art-glass-verre.com

Mare Saare