2011 Meeli Kõiva ja Kateriin Rikkeni näitus SALASILM

637Näitus Salasilm on kahe kunstniku kolme päevaga valminud eksprompt projekt. Mõlemad peamiselt Eestist väljaspool tegutsevad kunstnikud tutvustavad näitusel oma praegusel ajahetkel Eestis olemasolevaid töid.

Meeli Kõiva "Parasite Beach" ja klaasanimatsioon "Feuille qui vole"

Meeli Kõiva “Parasite Beach” ja klaasanimatsioon “Feuille qui vole”

Rahvusvahelist tunnustust pälvinud Meeli Kõiva (http://joost.ee/mery-crystal-ra) esitleb näitusel oma väiksemaid liikuvate valgustega klaasvalgusskulptuure, samuti video- ja slaidiprogrammi oma töödest, mis avavad klaasi ja kunsti piiramatuid võimalusi mõeldavates ja mõledamatutes paikades ja sümbioosides. Meeli Kõiva ütles, et Meleski endine klaasivabrik inspireeris teda näitusepaigana just seepärast, et siin unustatud territooriumil kohtuvad klaasi minevik ja tulevik, mis koosmõjus annavad väga huvitava ajanihkelise kogemuse, kus vanal põhjal saab sündida uus kvaliteet. Meeli Kõiva kasutab oma töödes ka helilooja Margo Kõlari loomingut.

Kateriin Rikken (http://www.kateriinrikken.com) eksponeerib näitusel valgustite sarja „Juxtapose“, mis koosneb neljast valguseandjast.

Meeli Kõiva "Parasite Beach", Kateriin Rikken "Juxtapose"

Meeli Kõiva “Parasite Beach”, Kateriin Rikken “Juxtapose”

Valgusteid iseloomustab minimalistlik vorm, kus valguselementide sisselülitamine manab esile varjatud praod, tekitades müstilisi maastikke. Valgusti disainimisel oli inspiratsiooniks modernne tehnoloogia ja ajaloolised klaasipuhumisvõtted aknaklaasi valmistamisel taldrikutest.
Kateriin Rikkeni sõnul on mõlemad kunstnikud esitamas klaasist etüüde, kus sõnade asemel toimib taies. Äkkprojektina sündinud ettevõtmine, sai võimalikuks vaid tänu kunstnike hulljulgusele esitada töid tundmatus kohas partneriga, kellega varem koostööd pole tehtud. Ühendavaks lüliks on aga valgustuse kasutamine klaasis. Esialgu kõhklusi tekitanud projekt on aga endaga kaasa toonud värskust ja inspiratsiooni just tänu erilisele näitusepinnale.

Vaata lisaks: http://www.meleski.eu/salasilm

Meeli Kõiva klaas-animatsioonid: “Feuille Qui Vole”, “Tundmatu Lind”, “Põletatud Sillad”, “Salasilm”:
http://www.youtube.com/watch?v=098BTHcbt-g

Meeli Kõiva "Aja nihe"

Meeli Kõiva “Aja nihe”

Klaas-animatsioonid on Meeli Kõiva unikaallooming. Animatsioonid on valminud Meeli Kõiva klaasvalgusskulptuuride ja klaasmaalide baasil ja kannavad kõik erinevaid filosoofiaid. Kasutatud on Margo Kõlari spetsiaalselt loodud muusikat.

Kajastusi:
Margus Haav “Äkknäitus ühendab klaasi ja valgust” Postimees 8.8.11
http://www.24tundi.ee/523012/akknaitus-uhendab-klaasi-ja-valgust/

Tanel Veenre “Klaasivabrikust kultuurikeskuseks” Eesti Päevaleht 25.8.11
http://www.epl.ee/news/kultuur/klaasivabrikust-kultuurikeskuseks.d?id=56405468