2013 Tallinna Valgusbiennaali raames toimunud näitus “299,742,548 m/s” ja “VALGUSUTOOPIAD”

VALGUSUTOOPIAD
Kino Helios, Sauna tn. 7
P 24.11- N 28.11 avatud kell 14:00-20:00
R 29.11 avatud kell 14:00-17:30
L 30.11 ja P 01.12 avatud kell 14:00-22:00
Näitus on kõigile tasuta.

Ajaloolise, mütoloogilise valgusjumala nime kandva Heliose kino suurejoonelistesse ruumidesse paigutunud installatsioonid tegelevad utoopiliselt ülevatena mõjuvate meeleliste kogemuste konstrueerimise ning samas ka utoopilisuse enese kontseptuaalse kriitikaga. Ajas seiskunud ruumides toimub (võib-olla viimast korda) kultuuriline metamorfoos, mis äratab selles visuaalse, helilise ja intellektuaalse mänguväljaku, oma tabavate sotsiaalkriitiliste alltoonidega.

Peasaali täidab oma monumentaalsete kineetiliste installatsioonidega Briti füüsik ja skulptor Paul Friedlander, kelle personaalnäitusi on eelnevalt korraldatud neljal mandril viieteistkümnes riigis ning kes on kaks korda võitnud KAO (Kineetilise Kunsti Ühenduse) aasta auhinna. Eestis võib Paul loomingut näha esimest korda, esitlemisele tulevad tema vanemad tööd, aga ka spetsiaalselt “Heliose” ruumidesse mõeldud kohaspetsiifilise installatsiooni „An Alternative Approach to Unifying String Theory and the Standard Model of Particles”.

Rühmitus Light Collective (Sharon Stammers ja Martin Lupton) esineb oma ülemaailmse fotoprojektiga „One Beam of Light“, mille fookuses on lihtsate valgusallikate, looduslike ja tehislike, jäädvustamine ülimalt mõjuvõimsate kujutistena. Projekti eesmärgiks on hõlmata ja inspireerida valgusest huvitatud fotograafe.

Kurt Laurenz Theinert on fotograaf ja valgusinstallatsioonide kunstnik Saksamaalt, kelle „Visuaalne klaver“ on instrument, mis võimaldab luua ruumis liikuvaid kujutisi. Theinert kavandas ja töötas selle ainulaadse seadeldise välja koos tarkvaradisainerite Roland Blachi ja Philip Rahlenbeckiga. „Visuaalse klaveri” etendused keskenduvad kaasaegsetele professionaalse kunsti tavadele läbi abstraktse ja kaduva valguse, kuid samas lahterdatakse need teadlikult „tõsise“ meelelahutuse žanri alla.

Marko Kovacici „Sparks of Prometheus“ on valgust ja heli rakendav taaskasutusprojekt, mis moodustab suuremõõtmelistest jäätmetest müra loova masina ehk ruumilis-helilise pusle. Inspiratsiooniks on müüt Zeusilt tule varastanud ja inimestele kinkinud Prometheusist, mis räägib konfliktist autoriteedi ja individuaalsuse, korra ja mõtlemise, seaduse ja vabaduse vahel. Autor kingib provokatiivselt inimestele müra, mis tavaolukordades ei meeldi pea kellelegi. Koos muusik Ervin Ritteri ja VJ Jernej Hlapeciga viib autor soovimatute helide sagedused sünkrooni valgusprojekti uute parameetritega.

Paralleelselt eelmainituile ja omamoodi mõttelise dialoogipartnerina on Heliose kinos eskponeeritud ka Eesti kunstnikke koondaval näitusel „299,792,548 m/s“ osalevad Sofi Aršas, Flo Kasearu, Raoul Kurvitz, Meeli Kõiva, Kaarel Kurismaa, Elo Liiv & Eva Tallo, Leonardo Meigas, Anastasia Parmson, ning Toivo Raidmets

Olete oodatud näituste avamisele 24.11 kell 16.00 Disaini- ja Arhitektuurigaleriis ning kell 17.00 Kinos Helios

Näituste kuraatorid:

Hannes Aava ja Elo Liiv