2006 Mare Saare, Peeter Rudash ja Tiina Sarapu klaasinäitusel „Glass Voice” Riias

Peeter Rudaš

Peeter Rudaš

8. septembrist – 8. oktoobrini on Riia tarbekunsti- ja disainimuuseumis avatud rahvusvaheline klaasinäitus „Glass Voice” („Stikla balss”).

Kunagisest kirikust uhkeks näitusesaaliks kohandatud ruumi täidavad oma töödega 14 autorit seitsmest riigist.

Tiina Sarapu

Tiina Sarapu

Peamiselt skulpturaalsed ja installatiivsed tööd valisid näituse teemaga seonduvalt ja oma sisehäälele vastavalt välja kunstnikud ise. Tööde kooslus ja ruumiline kontekst võimendavad eelkõige looduslikke, humaanseid ja religioosseid noote.

Mare Saare imehaprad liivavaagnad mõjutavad eelkõige vaataja tundlikkust, muudavad näitusekülastaja empaatiliseks, ettevaatlikuks ja vaikseks.

Peeter Rudash’i kompositsioonid väljendavad looduse võimsust, puhtust ja alatist kohalolekut, viitavad loodusele kui lõputule inspiratsiooniallikale.

Tiina Sarapu installatsioon „Hääled” laseb kiriku altariruumis kõlada pausil ja annab ruumi ning vabadust igale häälele siin- ja sealpool aega ja ruumi.

Mare Saare

Mare Saare

Kõrgustesse pürgivate klaasi, kivi ja puitu ühendavate töödega esineb tuntud Hollandi klaasikunstnuk Bert van Loo. Ameeriklane Michael Rogers käsitleb oma mitmekihiliste graafiliste skulpturaalsete kompositsioonidega filosoofilisi ja poeetilisi teemasid. Leedut esindavad meheliku klaasplastikaga Remigius Kriukas, Valmantas Gutauskas ja Vygantas Paulauskas. Hästituntud Ukraina kunstniku Andriy Bokotey ja nooremapõlve tugeva tegija Andriy Petrovsky tööd esindavad Lvovi tugevaid kuumtöötlustraditsioone. Soomes tegutsev jaapanlane Kazushi Nakada on vaatajate ette toonud ligi kolme meetrise läbimõõduga kergelt ja värskelt mõjuva ent massiivse lille meenutava töö „Garden”. Läti klaasikunstnikud Inguna Audere, Ilze Dudina ja Vineta Groza töödest õhkub nostalgiat, mälestusi ja lootust.

Näitus „Glass Voice” kõlab sügiseses Riias mitmehäälselt, mazhoorselt ja kutsuvalt.

Kazushi Nakada

Kazushi Nakada

Andriy Bokotey

Andriy Bokotey

Andriy Petrovsky

Andriy Petrovsky

Michael Rogers

Michael Rogers

Ilze Dudina

Ilze Dudina

Bert van Loo

Bert van Loo