2006 Kunilepa primitiivklaasikunsti päevad

26316.- 18. juunil toimusid Kunilepa talus Raplamaal II Primitiivklaasikunsti Päevad. Klaasikad kogunesid kokku klaashelmeid tegema ja teisi primitiivtehnikaid katsetama. Seekordne klaashelmeahi oli kujult ümar ja sopiline (ahjumeister taas Ants Agu), väljanägemiselt juba küllalt lähedane oma iidsele algupärale ja Türgi suguvendadele.

262 260

Klaas sulas ilusasti ja tööriistad oli eelmise aastaga võrreldes kergemad ja paremad. Kuigi väljaspool Eestit veel reklaami ei tehtud, olid siiski külalisteks ja kaasalööjateks kaks Leedu klaasikunstnikku; Egle Kartanaite ja Indre Stulgaite. Tehti klaashelmeid, palju, ilusaid, omanäolisi.  Oma tuumtehnikas anumatega, mis nägid välja nagu oleks nad pärltikanditega kaetud, võlus vaatajaid Kati Kerstna. Klaasikate suureks rõõmuks pidas professor Mare Saare Kunilepa kaminaruumis väga kauni ja põhjaliku loengu oma klaashelmekogust ja seal olevate helmeste tagapõhjadest ja üleüldse helmestest Eestis ja mujalgi.

264 261

265Mis siis veel; ilm oli ilus, rabajärv meelitavalt soe – jahedad öötunnid oleks võinud pikemad olla…

Juulikuus aga üllatas Valge Klaasi Päevadest osavõtjaid Haapsalu Viieristi galeriis näitus
nimega “Tulehelmed”.  Väike kokkuvõte Kati Kerstna ja Kairi Orgusaare töödest, mis tehtud Kunilepa klaashelmeahjus kahel viimasel suvel.

Kairi Orgusaar
Kunilepa talu perenaine