2012 Helena Kreemi näitus LAGUUNID

 Haapsalu linnagaleriis alates 5. detsembrist

“Näitus “Laguunid” räägib Haapsalu ja Veneetsia vahelistest seostest,” kirjutab kunstnik näituse tutvustuses. “Mõlemad on ümbritsetud madala mudase veega ja kui jalutad Haapsalu või Veneetsia tänavatel, jõuad lõpuks ikka vee äärde. Meri annab Haapsalule muda, Veneetsiat on ta aga läbi sajandite kaitsnud. Meri ka uputab aeg-ajalt mõlemat linna.

Nii Veneetsia kui ka Haapsalu on väga selge kuvandiga – täis kultuuri, muusikat ja imeilusat pitsilist arhitektuuri. Kuid arhitektuuris esile tulev pits pole ainus, mille poolest mõlemad linnad kuulsad on. Haapsalut tuntakse ka oma pitssallidega ning Veneetsiat Burano saarel valmiva pitskäsitöö tõttu. Seega võib öelda, et mõlema linna puhul on üheks suureks märksõnaks pits.

Oma näitusel vaatlen neid linnu läbi arhitektuuri ilu – Veneetsia lõputud kivipitsid ja Haapsalu puitpitsid ning verandad. Palju on räägitud, et Haapsalu on Põhjamaade Veneetsia, mõned peavad seda ülepaisutatuks, mina arvan aga, et see on igati kohane ja kaunis seos.”

http://online.le.ee/2012/12/06/galerii-pitsilise-klaasi-naitus-raagib-haapsalu-ja-veneetsia-sarnasusest/