2007 EEVA KÄSPER Hop galeriis

311ÕRN. SALVESTATUD MÕJUTUSED

14. september – 2. oktoober 2007
Hop galeriis
Hobusepea 2, Tallinn
avatud N – T 10 – 18

Eeva Käsper (1971) peab klaasi lõppematute võimaluste allikaks. Just selle materjali abil saab kunstnik parimal moel peegeldada ümbritsevat, anda viiteid minevikule, mõtiskleda nii igavikulistel kui ka isiklikel teemadel.

Nimelt mälestused ja nende mõju on näitusel eksponeeritavate klaasinstallatsioonide “Väreluse lõhnad”, “Õrn”ja “Ainult minu unenägudes.” lähtekohtadeks. Eeva Käsper ei soovi mälestustest kinni hoida, neid endast üha uuesti ja uuesti läbi lasta. Ta tahab neid kinni püüda, teadvustada ja mõtestada. Leida üles selle, miks nad on tema jaoks tähtsad, ning edasi minna.

Seeria “Veneziano” esindab kunstniku loomingu kelmikamat ja mängulisemat külge. Mitme sajandi jooksul on luksuslikud lühtrid olnud ilu ja rikkuse võrdkujudeks. Eeva Käsperi esimese lühterinstallatsiooni pealkiri “1 200 000.-” viitas niisugustele küsimustele, et kas ilus on alati kallis, kas kallis on alati ilus, kas ilul on hinda.

Eeva Käsper: “Lühtrid tekitavad vastandlikke tundeid: ühelt poolt ma muigan nende naeruväärse uhkeldamise üle, samal ajal aga imetlen nende külluslikku ilu ja klaasimeistrite virtuooslikkust. Oma loomingus olen tihti vaadanud tagasi klaasiajaloo rikkalikku pärandisse, leides sealt suurepäraseid teoseid. Paljud vanad esemed on mind justkui saatmas ning lausa trügivad loomingusse. Ma võtan neilt hea meelega inspiratsiooni ja lennutan uuenenud vormis kergekäeliselt tänapäeva. Seeria “Veneziano” on minu kummardus Veneetsia klaasimeistritele.”

Disainiööl, 21. septembril on galerii avatud 23.00-ni.

Toetajad: Eesti Kunstnike Liit ja Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti osakond.

Näitusetegevust Hop galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.