2023 Maie-Ann Raun KLAASI VALGEL

Alates neljapäevast, 7. detsembrist näeb ETDM-i tarbekunsti püsinäitusel “Kogutud teosed” klaasikunstnik Maie-Ann Rauni loomingu laiendatud väljapanekut “Klaasi valgel”, mida saadab värske videointervjuu autoriga.

Maie-Ann Raun (1938) on olnud klaasiga seotud kogu elu. Ta on klaasikunstnik, pikaaegne õppejõud, Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor ja suurepärane Eesti klaasiajaloo spetsialist. Erakordselt aktiivse õpetajana on ta õpetanud tundma klaasi nii materjali kui ka valdkonnana, hoides elus ja äratades ellu eriala ajalugu ning kasvatades mõistmist ka oma loomingu kaudu.

Oma loomingus on Maie-Ann Raun rakendanud erinevaid tehnoloogilisi võtteid ja teemakäsitlusi. Ta on loonud nii selgelt geomeetrilisi kui ka orgaanilisemaid teoseid ja sarju, millest mitmed kuuluvad nii ETDMi kui ka teiste muuseumide kogudesse. Ta on ka mitme monumentaalteose autor, ühe osana tema lõputööst valmis pannoo „Galaktikad“ Tõravere observatooriumile (1964), hiljem vitraažid Tallinna Matkamajja (1984, 1986). Ta on uurinud Eesti klaasiajalugu, koostanud selleteemalisi näitusi ja kirjutanud artikleid.

Tarbekunsti- ja disainimuuseumi kollektsiooni kuulub täna veidi üle 70 Maie-Ann Rauni teose. 2023. aasta kevadel oli muuseumil võimalus täiendada oma klaasikogu Maie-Ann Rauni 1960.–1970. aastatest pärineva loominguga. Nende seas on Venemaal J. Sverdlovi nimelises klaasitehases kavandatud ja teostatud tööd, kus Raun töötas pärast riiklikku kunstiinstituudi lõpetamist klaasikunstnikuna. Täiustusid ka juba olemasolevad komplektid, sealhulgas „Kihlusõhtu“ (1969) ja „Maleauhind“ (1980), lisandus ka väike valik 1993. aastal Taanis Bornholmil residentuuris olles valminud teostest.

Rauni tööd on lihtsad ja poeetilised, tema teoseid iseloomustab läbivalt õrn, pehme ja voogav materjali- ja värvikäsitlus ning sageli poeetiline lähenemine.

Väljapanekut saadab värske videointervjuu autoriga, kus ta räägib klaasi kui materjali juurde jõudmisest, väljakutsetest pedagoogi ja kunstnikuna ning avab oma loomingu tagamaid. Video on valminud Eesti Klaasikunstnike Ühenduse ja ETDMi koostöös ning Eesti Kultuurkapitali toetusel.
Väljapanek jääb avatuks 10. märtsini 2024.
Näituse meeskond: Tiina Sarapu, Kai Lobjakas, Ketli Tiitsar, Toomas Übner
Graafiline disain: Meelis Mikker