2008 SINULE Kai Kiudsoo-Värv Hop galeriis

374Neljapäeval, 20. märtsil, Suure Reede eel, kell 16.00 avati Hop galeriis Kai Kiudsoo-Värvi isikunäitus “Sinule”.

Kai Kiudsoo-Värvi sooviks on vaatajale meelde tuletada, et Jumal on inimesele alati lähedal nagu vaikne, kõikjale kostuv muusika, mille kuulmiseks tuleb vaid oma meel avada. Siit ka läbinisti religioosne ekspositsioon, kus galerii seinu ehivad 14 klaaspilti Ristiteest.

Kristuse kannatamise mälestuseks korraldatakse suurel reedel Ristitee läbimine. Ristiteel liigutakse mööda neljateistkümnest peatuskohast. Igas peatuskohas meetutatakse üht episoodi Kristuse kannatamisloost ehk passioonist. Ristitee idee pärineb Jeruusalemma külastanud kristlike palverändurite kombest käia mööda Jeesusega seotud tegevuspaiku ja liikuda oletatavast Pilatuse majast Kolgatale.

Kai Kiudsoo-Värv:

„Linnas ringi jalutades eksib silm alatihti reklaamplakatitele, mis kutsuvad või lausa sunnivad nautima – „…sina naudi elu! …naudingute labor….“ jms. Tundub, et kaasajal on inimese elu ülimaks sihiks ja eesmärgiks saavutada võimalikult naudinguteküllane olek. Või pole see siiski nii?

Teisest inimelu lahutamatust poolest – kannatusest ja sellega seonduvast – valust, meeleheitest, väsimusest, haigusest, surmast…. – sellest rääkimine on kui häbiasi. Selle osa elust me vaikime pea olematuks. Kui juhtub, siis ikka (loodetavasti) kellegi teisega…. Aga kui ei juhtu kellegi teisega? Mis hoiab meid püsti siis kui on väga raske?

Kuidas kellelgi. Mind hoiab püsti usk. Ei ole ju tähtis, millisest hädaorust tuleb kellelgi läbi minna, vaid oluliseks osutub lõpuks see, kuidas me sealt läbi suudame tulla. Mind aitab seejuures usk Kristusesse. Ja usk kannatuse puhastavasse ja kirgastavasse toimesse. Usk sellesse, et ükski kannatus ei ole lõpuks asjatu ja mõttetu kui osata seda laiemalt näha ja mõtestada. Seda sõnumit ma püüangi oma Ristitee piltide kaudu vaatajani tuua Ülestõusmispühade eelõhtul.“

Näitus jääb avatuks 8. aprillini.

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstnike Liit.

Näituseid Hop galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.

NB! Suurel Reedel ja 1. Ülestõusmispühal on galerii suletud.

_____________________________________________________________________________

Kristi Paap

Hop galerii

Hobusepea 2

10133 Tallinn

Avatud N-T 10-18, suletud K ja riiklikel pühadel

Tel. 55 86 654

hop [at] eaa [dot] ee