2007 Türgis Eskisehiris avati kaasaegse klaasi muuseum

Türgi ühes suuremas ülikoolilinnas Eskisehiris avati 1. detsembril 2007. aastal kaasaegse klaasi muuseum, mille idee algatajaks ja kandjaks Anatoolia Ülikooli klaasikunsti osakonna juhataja keraamik ja klaasikunstnik Ekrem Kula. Muuseumi hoone on suurejooneliselt ennistatud ottomani stiilis ehitus, millega kaasaegne klaas suurepärase ja samas kontrastse kooskõla on leidnud. Avanäituse peaesinejateks on loomulikult türgi klaasikunstnikud ning täheldatavad on selle kunstiala kiire edenemine ja suur populaarsus sellel maal. Kindlasti ei saa mainimata jätta läänemaailma mõjutusi, mis huvitavalt haakub kohalike traditsioonidega.

Anatoolia ülikooli alles neli aastat tagasi loodud klaasikunsti osakond on olnud avatud ja progressiivse suhtumisega, mis on avaldunud ka mitmete välisõppejõudude osalemises õppetöö läbiviimisel. Eesti klaasikunstnikest on seal 2006. aastal õppejõuna tegev olnud Eeva Käsper, 2007. aastal on juhendamas poola noor klaasikunstnik Piotr Stramski, suurepärase tehnilise baasi oluliseks osaks on saksa firma Merker tööpingid, mille tutvustamiseks Gernot ja Ursula Merker on läbi viinud meistriklasse.

2007. aasta sügisel toimunud rahvusvahelise keraamika ja klaasikonverentsi SERES esinejate ja meistriklasside läbiviijatena on uue muuseumi kollektsiooni hulgas eespoolmainitud Eeva Käsperile, Piotr Stramskile ja Ursula Merkerile lisaks ka jaapani kunstniku Nabuyuki Fujiwara, poola kunstniku Kazimierz Pawlaki ja Mare Saare tööd.