2018 Teine Vaatenurk Evald Okase Muuseumis Haapsalus

Teine Vaatenurk

fotol Simone Fezeri töö “Taju”

Vaatenurgad sõltuvad väga paljust – kasvatusest, keskkonnast, (eel)arvamustest, teiste arvamustest, kontekstist, eesmärkidest, vajadustest jne. Vaatenurgad kujundavad meie hinnanguid ja sellest tulenevalt ka otsuseid, käitumismustreid ja nende tagajärgi. Kuid aeg-ajalt teise vaatenurga võtmine võib avada ukse senisest hoopis teistsugusesse – avaramasse maailma.
………………………………………………………………………………………

Näitusel saab näha väga erinevaid vaatenurki väga erinevatel teemadel – on nostalgilised tagasivaated noorusaja eredamatele hetkedele; kaugemasse ja veel kaugemasse aega. Avalikustatakse kriipimajäänud igatsused nii intiimsete mälestuste kui ka poeetilisemalt lendamise ja vabaduse järele. Muretsetakse keskkonna pärast üldiselt ja ka konkreetselt
oma ökoloogilise jalajälje pärast. Süvenetakse naha antropoloogilistesse uuringutesse, kulgetakse pimeduse ja valguse piiril, mõtiskletakse üsna ootamatute nurkade all täiuslikkuse ning täiuslik-olemise teemadel. Antakse ka lihtsalt jalaga klaasi esteetikale. On monumentaalset kõrguste- ja kaugusteigatsust; on kujutavat, skulpturaalset, abstraktset. On tunnetuslikumat ja otsesemat; on helgemat ja süngemat; on vaiksemat ja valjemat. On ka Evald Okase aegadetagune visioon klaasikunstist. Ehk siis on palju, on erinevat ja on pikalt – terve suve.

näitusel osalevad: Sofi Aršas, Piret Ellamaa, Erki Kannus, Merle Kannus, Kati Kerstna, Eve Koha, Kai Koppel, Ivo Lill, Evald Okas, Kairi Orgusaar, Rait Prääts, Kateriin Rikken, Eili Soon (EE); Marta Gibiete, Anda Munkevica (LV); Simone Fezer, Cornelius Réer, Torsten Rötzsch (DE)

kuraator: Kati Kerstna

näitus kuulub EV100 kunstiprogrammi “Sada kunstimaastikku”

näitust toetavad: Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus, Kultuurkapital, Haapsalu linn, Evald Okase Muuseum