2016 Kai Kiudsoo-Värv ja Reet Talimaa Kondase keskuses

kondasKondase keskusel on hea meel kutsuda teid laupäeval, 2. aprillil kell 16.00 Reet Talimaa ja Kai Kiudsoo-Värvi näituse “Valgus paistab läbi” avamisele. 

Klaasikunstnik Kai Kiudsoo-Värv esitleb näitusel erinevaid klaasobjekte ning tekstiilikunstnik Reet Talimaa piltvaipu ja tekstiile. Mõlema autori loomingut iseloomustab süüvimine oma meelismaterjali väljendusvõimalustesse, mistõttu ei kohta me väljapanekus niivõrd tarbekunsti kui aga esteetilisi arutluskäike. Näituse pealkirjas “Valgus paistab läbi” peitub lihtne tõdemus, et üksnes valgus võimaldab meil näha loodut ja loodust. “Valgus kannab, kasvatab ja kinnitab elu nii otseses kui kaudses tähenduses. Valgus on elu aken, on inimese aken maailma. Looja lootusekiir, see on valguse süda,” leiavad õed.

Kunstnikud jutustavad, et segasel ja sõjakal ajal, milles me praegu elame, meenub ikka vahel üks vana lugu maailmalõpust ja Martin Lutheri vastusest küsimusele, mida teeks ta siis, kui teaks, et maailmalõpp saabub homme. Augustiinlasest reformaator vastas, et ta istutaks õunapuu. Talimaa ja Kuidsoo-Värvi jaoks on selleks õunapuuks näituseformaat: “Meie, kunstnikud, teeme elamiseks antud armuajal näitusi. Oleme õed, meie loomingulisi otsinguid ja katsetusi seob teatav ühisosa, mis puudutab ilmselt rohkem mõtlemist ja maailmanägemist kui koheselt hoomatavat kujundikeelt. Seepärast otsustasime erinevatel aegadel ja ajenditel valminud tööd koondada ühise nimetaja alla. See on meie esimene ühine näitus koduses Eestis.”

Reet Talimaa (snd 1964) on lõpetanud Tallinna Kunstiülikooli tekstiili eriala (1990) ja 2012. aastal magistriõpingud Eeesti Kunstiakadeemia kunstihariduse osakonnas. Alates 2005. aastast õpetab ta Viljandi Kunstikoolis joonistamist ja kompositsiooni. Talimaa on oma loomingus eelistanud looduslikke materjale, traditsioonilisi töövõtteid ning unustusse vajunud oskusi. Kai Kiudsoo-Värv (snd 1968) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti eriala (BA 1995, MA 2005). Alates 1995. aastast on ta töötanud vabakutselise kunstnikuna, esinenud oma töödega kümnetel näitustel ning aidanud oma eriala arendamisele kaasa Eesti Klaasikunstnike Ühenduse presidendina. Oma tööde teostamisel on ta kasutanud paljusid klaasitehnikaid, mis võimaldavad välja tuua selle materjali erinevaid omadusi.

Näitus jääb avatuks 15. maini. Kondase keskus (Pikk 8, Viljandi) on aprillis avatud kolmapäevast pühapäevani 10–17. Muuseumi näituseid toetab Kultuurkapital.

Teksti koostas Gregor Taul üheskoos kunstnikega.

Lisainfo:

www.kondas.ee

Gregor Taul
Kondase keskuse näituste kuraator
kondas [at] kondas [dot] ee
55690456

Reet Talimaa
58370973

***