Eha-Pilvi Jõgi juubelinäitus “Elu lugu”,

jogi1Eduard Vilde muuseumi Kastellaanimaja galeriis avati 7. septembril klaasikunstnik Eha-Pilvi Jõgi näitus “Elu lugu”, millega tähistab kunstnik oma 80. sünnipäeva.
Eha-Pilvi Jõgi on Eesti üks staažikamaid klaasikunstnikke, kes on jätnud Eesti disaini ajalukku olulise jälje. Tema suurim panus eesti klaasikunsti on unikaalne kuumtöötlustehnikas teostatud barokse iseloomuga looming, vahendab Eduard Vilde muuseum.

“Ma läksin instituuti, sest ma tahtsin astuda maali, kuid siis oli just väljas Silvi Raudvee näitus – kui ma nägin Silvi Raudvee klaase, siis ma ütlesin, et ei, klaasil on nii palju võimalusi ja värve,” ütles Eha-Pilvi Jõgi “Aktuaalsele kaamera” ja selgitas, miks ta otsustas ikkagi klaasikunsti kasuks.

Keerulistel 50ndatel aastatel leidsid vähesed ERKI klaasikunsti eriala lõpetanud rakendust kodumaal. Nii suundus ka Eha-Pilvi Jõgi Venemaale Kalinini oblasti klaasitehasesse Krasnõi Mai, kus ta disainis tööstuskunstnikuna 1969-1975 aastail eelkõige tarbenõusid.

Eha-Pilvi Jõgi Venemaal valminud omanäoline kuumtöötlustehnikates looming on olnud tuntud ja hinnatud lopsaka ja ekspressiivse vormikeele poolest. See on olnud eristuv rangelt põhjamaises tarbekunsti raamistikus.

Jõgi on saanud mitmeid tunnustusi nii Eestis kui välismaal. Tema loomingut omavad mitmed muuseumid Eestis ja Venemaal ning erakogud Kanadas ja USA-s.

Juubelinäitusele paneb kunstnik välja läbilõike oma loomingust – on dekoratiiv- ja tööstusvorme, samuti saab näha töid haruldasest klaasist, mis on valminud Krasnõi Mai tehases 70ndatel.

Viimane retrospektiivnäitus toimus 2006. aastal Ardus.

http://kultuur.err.ee/v/kunst/1591db4f-df93-424e-a9fb-47ae21813414/klaasikunstnik-eha-pilvi-jogi-avas-juubelinaituse