2011 Sofi Aršas RAJAD LÄBI VEE JA AJA Kastellaanimaja Galeriis

Tagasivaatepeegel (detail)

Tagasivaatepeegel (detail)

10. oktoobril kl 17.00 avatakse Kastellaanimaja Galeriis Sofi Aršase isikunäitus “RAJAD LÄBI VEE JA AJA”.

Iga inimese elu seostub ainult temale omase teekondade struktuuriga. Kohad, situatsioonid, suhted, emotsioonid, mõtted moodustavad mustri, mille ainulaadsuses ei saa kahelda. Spontaanselt valitud rajad ja sihid loovad olukordi, mis omakorda sunnivad meid valima uusi radu.

Järved (detail)

Järved (detail)

Rajad looduses lõpevad reeglina veepiiriga kokkupuutepunktis. Vee ääres ehk piirsituatsioonis kandub pilk/mõte kas tagasi või enda ette. Tagasivaadates näeme rada, mida mööda tulime – põhjused ja tagajärjed ajas. Ees – veekogu kui maa ava või silm, mille kaudu avanevad vee- ja maaalused maailmad, lõputute kihistuste, omaduste, suhete kogum. Kas sukelduda mentaalselt järve sügavustesse, avastada detaile ja nähtusi, mis pealispinna alt ei pruugi koheselt paista, uneleda lõputute võimaluste meres? Vaatluse/uneluse võib katkestada mingi takistus, veest kumav samasugune laudtee nagu see, mida mööda sai tuldud, mõni häiriv mõte või mälupilt. Ohustatud vabaduse tunne sunnib otsima uusi radu. Kas järgmisel valikul saab määravaks turvalisus ja millest me seeläbi peame loobuma? Ehk piisab ka sellest, kui vee sügavustes tunneme ära millegi, mis meis turvatunde tekitab, olgugi et oleme teadlikud sügavate ruumide ja võimaluste lõpmatusest.

Näitusel eksponeeritakse videoinstallatsioone ja objekte nii varajasemast ajast kui ka täiesti uusi. Peamise materjalina on kasutatud klaasi ja puitu.
Näitus on avatud 10.10. – 30.10.2011

Sofi Aršas

Näitust toetab Kultuurkapital.

E.Vilde Muuseum/Kastellaanimaja Galerii
Roheline aas 3
Tel: 6013181

http://www.linnamuuseum.ee/vilde

ERR, Klassikaraadio, Delta 14.10.11. Pille Olde intervjuu Sofi Aršasega.
http://klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1297383