2005 OPTIKA: Eve Koha ja õpilased

153Klaasikunstnik Eve Koha juubelinäitus tungib optika salamaailma

16. novembril, kell 17.00 avatakse Arhitektuuri- ja Disainigaleriis EKA dotsendi
EVE KOHA juubelinäitus“OPTIKA“.

Tänavu 50-aastaseks saanud Eesti ühe tuntuma klaasikunstniku Eve Koha optiliste klaasskulptuuride näitus tõestab kuivõrd mitmetahuline saab olla maailm, kui vaadata seda läbi optilise klaasobjekti võluvinkli.

Kiirel esmapilgul võib nii mõnigi teos tunduda massiivne ja veidi igav. Tegelikkus on aga otse vastupidine. Selleks, et Eve Koha teosed end täiel määral avaksid, tuleb lasta valgusel nendega mängida. Klaas ärkab justkui ellu, moodustades üha uusi ja uusi kujundeid, üks fantastilisem kui teine.

Eve Koha viimase aja loomingu tippteosena on näitusel väljas klaasobjekt “Kaduvik,” mis peidab endas sügavamat filosoofiat. Teos on esmapilgul vaid ümar klaasplokk, kuid tegelikult on kogu ta sisemus optiliselt liikuv. Ring sümboliseerib katkematut liikumist. Kaldu olev nõguspind loob panoraamkujutise keskkonnast – ruumist Sinu ees. Avaus kui väljapääs – see on terve teekond, teekond igavikku-kaduvikku.

“Minu töösse on koondunud teda ümbritsev keskkond, “ kirjeldab “Kaduvikku” Eve Koha ise. “Objekt kui ese kaotab oma tähtsuse, kuna näeme selles üksnes optilist illusiooni – see on SEE, mis jääb järgi, kui enam midagi ei ole”.

Lisaks valikule juubilari 25 aastasest loomingust on eksponeeritud ka grupp üliõpilaste töid – tema poolt juhendatud optilisi klaasobjekte.

Näitus Arhitektuuri- ja Disainigaleriis Pärnu mnt 6 (endine Lastemaailm) on avatud 17. novembrist – 3. detsembrini, esmaspäevast lauapäevani kella 12-18. Sissepääs tasuta.