2012 UUED TULEMID 2011

668

Mare Saare “Heidab varju” 2010

4. veebruar – 15. aprill 2012
Ernsting Foundation’i Klaasimuuseum, Alter Hof Herding, Saksamaa

„Klaas on nagu idee: esineb erinevais vormides, kord raske kui plokk, siis jälle õrn, nagu liblikatiib. Tema läbipaistvus lubab vaadata asjade sisemusse ja tasakaalustada nähtava ja nähtava maailma olemust“, kirjeldab eesti naiskunstnik Kairi Orgusaar poeetiliselt oma suhet klaasiga.

Vaadates näitusel olevat kuutkümmet tööd, peab tunnistama, et need on tõepoolest esitatud filosoofiaga vastavuses. Eesti klaasikunstnikud, kes on Lääne-Euroopale veel suhteliselt tundmatud, esinevad Coesfeld Lette’s esmakordselt. Eestis on üsnagi iseseisvalt, väljaspool traditsioonilisi klaasikeskusi arenenud omapärane, kõrgetasemeline klaasikultuur. Intuitiivset materjalitunnetust kohtab nii Mare Saare õrnalt puudutavas pâte de verre objektis „Heidab varju“ kui Ivo Lille selget esteetilist keelt kõnelevas lihvitud objektis „Pits“.

Tuntud ja tunnustatud kaasaegsete kunstnike tööde hulgast leiame näiteks prantsuse naiskunstniku Anne-Lise Riond Sibony hiljutised tööd, kus pealtnäha tavalised objektid kannavad endas erakordseid emotsioone, nagu näiteks kaasaegsesse toidukultuuri pilkuheitev „Mangez le Omega“. Belgia kunstnik Giampaolo Amoruso võluvad figuurid „Dandy“ esitlevad mehelikkust armastusväärse irooniaga.

Ekskursioon kaasaegsesse Euroopa klaasikunsti on tõeliselt inspireeriv.

Mare Saare