2013 Kai Kiudsoo-Värv RISTITEE Pirita kloostris

03.03. – 15.04.2013
Pirita kloostris
Näituse ja raamatu „Ristitee“ esitlus 17.03 kl 11.30 – 13.00

Paastuajal saab vaadata Pirita kloostri konverentsisaalis klaasikunstnik Kai Kiudsoo-Värvi tööde seeriat „Ristitee I – XIV“ . Koos näitusega esitleb autor ka selle seeria töödest ja preester Rein Õunapuu mõtisklustekstidest kokku pandud raamatut „Ristitee“.
Ristitee on 14 palvepeatusega vaimuliku mõtiskluse tsükkel, mida loetakse rooma-katoliku kirikus eelkõige suure paastu ajal. Katoliku kirikutes kõikjal maailmas on ristitee peatused tähistatud, need kuuluvad lahutamatult kiriku sisustuse juurde. Tegemist on stseenidega Kristuse kannatusloost, kus igas peatuses loetakse kindlad palved ja lühike mõtisklus selle peatuse teemal.
Preester Rein Õunapuu on öelnud: „Vaimulikus mõttes on ristitee iga kristlase vaevarikka elutee võrdpildiks. Ta sisendab meile, et Jumala tahe on tähtsam inimese tahtest kõiges ja kõikjal, Jumal vajab iga inimese vabatahtlikku kannatust, või saatuse poolt määratud õnnetuse nurisemata talumist ohvrina kogu inimkonna hüvanguks.“
Kai Kiudsoo-Värvi seeria „Ristitee I-XIV“ on valminud 2008. aastal ja seda on varem eksponeeritud Hop-galeriis ja Paide Püha Risti kirikus. Autori püüdluseks selle seeria loomisel oli tuua Kristuse kannatused ristiteel lähemale tänapäeva inimese enda elukogemusele. Tänaseks kuuluvad 4 osa sellest tööst Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi kogudesse, ülejäänud on autori valduses.
Koos näitusega esitletav raamat ei ole vaid antud töödeseeriat kajastav pildiraamat, tänu Rein Õunapuu mõtisklustekstidele on tal ka praktiline väärtus vaimulikku mõtisklust toetava trükisena. Seejuures on ta esimene ristitee raamatukene, kus nii pildi kui teksti autoriks on eestlastest autorid.
Preester Rein Õunapuu on olnud eesti rooma-katoliku koguduse hingekarjane nõukogude aja lõpuaastail ning taasiseseisvumise alguses kuni 1995. aastani, mil ta siirdus Saksamaale. Ta on paljude eestikeelsete vaimulike tekstide autor ja samuti on ta tõlkinud arvukalt palve- ja liturgilisi tekste eesti keelde.
Uus, 2001. aastal pühitsetud Pirita klooster on üle kümne aasta olnud kõigile avatud kohtumispaik.
Kai Kiudsoo-Värvi „Ristiteed“ näeb kloostri konverentsisaalis 15. aprillini.
Pirita klooster, Merivälja tee 18, sissepääs Kloostrimetsa teelt.