2008 Biennaal ja sümpoosion “European Glass Context 2008”

Taanis Bornholmi saarel toimus septembris klaasikunsti biennaal ja
sümpoosion “European Glass Context 2008”. Klaasikunsti ja -disaini hetkeseisust Euroopas andsid ülevaate näitused, konverents, töötoad, meistriklassid ja klaasi töötlemiseks vajaliku tehnika väljapanek.

3.-12. septembrini biennaali avaüritusena toimunud rahvusvahelise üliõpilaste õpikoja teemaks oli rahvuslik identiteet ja selle avaldumine sõnas ja visuaalselt, Eesti Kunstiakadeemiat esindasid seal konkursi korras valitud klaasikunsti osakonna üliõpilased Hanna Marats ja Eva-Maria Murel.

Sümpoosioni raames korraldatud näitustel kolmes eri kategoorias: *Tunnustatud klaasikunstnik* *Tõusev täht klaasikunstis* *Tööstusdisain* osalesid 30 Euroopa riigi klaasikunstnikud, igat riiki esindamas kuus, kaks esinejat igas kategoorias.

Eesti koordinaator (National Commissioner), kes valis ka välja oma maad esindavad kunstnikud, oli Eesti Klaasikunstnike Ühenduse esinaine Virve Kiil.

Eestit esindasid näitustel tunnustatud kunstnikena Mare Saare ja Rait Prääts, noorte kunstnikena Kristiina Uslar ja Maret Sarapu, tootedisaineritena Kai Kiudsoo-Värv ja Tiina Sarapu.
Peale iga kategooria peaauhinna anti välja ka üks Honourable Mention, mille pälvis Kristiina Uslar. Samuti valiti Kristiina Uslari ja Rait Präätsa tööd World Crafts Council´i poolt nende peaauhinnale kandideeriva seitsme nominendi hulka.
Tunnustatud klaasikunstnike näitus Bornholmi Kunstimuuseumis Hellingsdomklippenis ning tõusvate tähtede ja disainerite näitus Grønbæks Gaard´is Hasles jäävad avatuks kuni 19. oktoobrini 2008.

Tekst: Mare Saare