2008 Meeli Kõiva pühendumus valgusskulptuuridele

455Meeli Kõiva valgusskulptuurid on maailmas tähelepanu äratanud

Inglise ja kreeka keeles ilmuv rahvusvaheline klaasiajakiri The World of Glass avaldas kümnel leheküljel intervjuu ning fotod klaasi- ja valguskunstik Meeli Kõiva töödest.

Ajakiri tutvustab hetke maailma kuumimate arhitektide, kunstnike, teadlaste ja klaasitootjate tippsaavutusi. Ajakirja esitleti ka oktoobri lõpul Saksamaal, Düsseldorfis toimunud Euroopa esinduslikuimal klaasimessil Glasstec 2008.
Ajakirjas juhitakse tähelepanu Meeli Kõiva unikaalsetele autoritehnikatele, tema koostööle maailma tippinseneride, klaasitootjate ja valgusala innovaatoritega – „mida kroonib kunstniku kordumatu nägemus ja unikaalne käekiri“.
Ajakiri tutvustas nii sõnas kui ka pildis kunstniku hiljuti loodud monumentaalskulptuuri maailma juhtiva klaasmasinate tootja Glaston Corporation peakorterisse Tamperes.
Meeli Kõiva alustas klaasi ja valgusalaseid katsetusi juba üle 20 aasta tagasi, kunstiakadeemia päevil ja koostöös Küberneetikainstituudi teaduritega.
Hetkel töötab kunstnik koostöös Rootsi ja USA inseneride ja valgusfirmadega, kavandades innovaatilisi valgusskulptuure ning unikaalseid lahendusi nii ühiskondlike hoonete kui ka eramajade interjööridesse.
Meeli Kõiva on ettekannetega klaasvalgusskulptuuride kasutusvõimalustest nii interjööris kui ka eksterjööris esinema kutsutud paljudele rahvusvahelistele klaasifoorumitele ja ülikoolidesse üle maailma.
2006. aastal oli Brüsselis Europarlamendis Meeli Kõiva klaasvalgusskulptuuri näitus Reactive River, millega ühtlasi tähistati Eesti Vabariigi aastapäeva.

sõnumi koostas Tarmo Heikkila