2014 2D → Vilniuses

rait01

Rait Prääts

13. mai 2014 avati Vilniuses, galeriis Arka ( Conrad g . 7 ) rahvusvaheline klaasikunstinäitus “2D →” . Tegemist on juba teistkordse projektiga, milles esitletakse Balti- ja Põhjamaade klaasikunstnike töid .
Esimene näitus ” 2D → ” toimus 2012 . Sellel osales 32 kunstnikku, Leedust, Lätist, Eestist, Soomest ja Rootsist. Töid eksponeeriti Vilniuses ja Klaipedas, näitusega kaasnes kataloog. Avalikkuse ja meedia suure tähelepanu ning kunstnike huvi tõttu otsustati projekti edasi arendada.
Tänavu osaleb 38 klaasikunstnikku Leedust, Lätist, Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist ja Islandilt. Mais on näitus väljas Vilniuses, augustis Jurbarkas (Leedu), septembris ja oktoobris Pärnus Moodsa Kunsti Muuseumis (Eesti) ja novembris – Riias (Läti).

2d

Anda Munkevica

Projekti eelmisest laiemaks esitluseks on kokku kutsutud rahvusvaheline meeskond -kuraatorid: Dalia Truskaitė (peakorraldaja; Leedu), Kati Kerstna (Eesti) Barbala Swans (Läti) ja Päivi Kekäläinen (Soome).
Näituse eesmärk – esitleda klaasikunsti muutusi ja suundumusi, innustamaks uusi ideid ja tutvustamaks tehnoloogiaid, aktiveerida laiemalt selle hapra kunstiliigi arendamise ja tutvustamise protsesse. Tegemist on ainulaadse võimalusega näha regiooni kaheksa eri riigi kunstnike töid, võrrelda neid tavapärasest pisut laiemas kontekstis.
Ka tänavuse näituse üldkontseptsiooniks on esitleda kahedimensioonilise lehtklaasi võimalusi, jätkuks ja edasiarenduseks aastakümnetepikkustele Vilniuse klaasikoolkonna traditsioonidele. Anda lehtklaasile nö. uus elu, leida ja eksponeerida selle erinevaid muutusi ruumis, luua nii kahemõõtmelisi kui kolmemõõtmelisi objekte. Näitusel on esindatud kõikvõimalikud kuum- ja külmtöötlustehnikad, tööde ampluaa ulatub traditsioonilisest vitraažist kuni audiovisuaalsete installatsioonideni.

Osalevad:

Taani: Maria Bang Esperssen, Karin Mørch, Maria Koschenkova
Eesti: Kati Kerstna, Kai Kiudsoo-Värv, Kairi Orgusaar, Rait Prääts, Ivo Lill, Maret Sarapu, Tiina Sarapu
Soome: Riikka Latva-Somppi, Vesa Varrela, Outi Turpeinen, Liisa Ikävalko, Pirjo Kivimäki-Krouvila, Päivi Kekäläinen
Island: Sigrún Einarsdóttir, Olla Einars
Läti: Inguna Audere, Anda Munkevica, Aija Klintsone, Marta Gibiete, Ramona Peksena, Dainis Gudovskis, Inita Emane, Barbala Gulbe
Leedu: Edita Utarienė, Rasa Grybaitė, Algirdas Dovydėnas, Ieva Paltanavičiūtė, Neringa Vasiliauskaitė, Eimutis Markūnas, Sigita Grabliauskaitė, Lina Nenartonytė, Dalia Truskaitė
Norra: Ingrid Nord
Rootsi: Lotta Söder