2010 Eeva Käsperi ja Tiina Sarapu peegelinstallatsioon „Imaginary Space“ Saksamaal

556Saksamaale, Frauenau klaasimuuseumi juurde rajatavasse skulptuuride parki püstitati esimese objektina eestlaste installatsioon “Imaginary Space” / “Näiline ruum”. Frauenau klaasskulptuuride pargis saavad olema 21 autori tööd, mis valiti välja rahvusvahelise kutsutud konkursi kaudu. Park avatakse sügisel 2010.

557Installatsioon „Näiline ruum“ koosneb 12-st vertikaalsest kahepoolsest peegelpaneelist. Paneelid paiknevad ringil, mille läbimõõt on 4 meetrit, installatsiooni kõrguseks on 2,2 meetrit. Installatsioonile läheneja ja sinna siseneja võib näha mitmekordseid peegeldusi endast ja ümbrusest, jõudes ringi keskele peegelpilt endast kaob.

559

Autorid Eeva Käsper ja Tiina Sarapu: „Peegelinstallatsioon „Näiline ruum“ mängib meie tunnetusega ruumist, reaalsusest ja näilisusest. Ta pakub välja variatsioone ja uusi vaateid tuttavale ümbrusele äratades nii uninunud tajusid. Liikudes „Näilises ruumis“ tabavad meid ootamatud kadumised ja ilmumised. Üllatuslikud peegeldused ja peegelduste peegeldused kutsuvad meid suhestuma maailmaga metafüüsilisel moel. „Näiline ruum“ saab olema pidevas muutumises koos looduse ja aastaaegadega. Ta peegeldab päiksetõusu ja vihma, rohurohelust ja lumevalgust. Rohkem, kui objekt ise, on „Näiline ruum“ keskkond, milles ta asub.“

558Objekti esimeste uudistajate, Frauenau linnapea ja klaasimuuseumi töötajate, nägudelt peegeldus vastu rõõm ja vaimustus segatusttekitavate peegeldumiste ning põnevate vaatenurkade üle. Elevuse ja värskendava kogemuse saavad loodetavasti kaasa kõik, kes sellesse peegellabürinti satuvad.
Installatsiooni võlu tuli säravana esile tänu OÜ Timmet Metall suurepärasele teostusele ja paigaldusele.