2010 Pilvi Ojamaa LENDSTART Hop galeriis

600Pilvi Ojamaa

LENDSTART

3.12. – 21.12. 2010
HOP galerii
Hobusepea 2, Tallinn

Klaasikunstnik Pilvi Ojamaa tähistab 2010. aasta lõpus oma 80. juubelit. Ta on tegelenud klaasikunstiga alates 1950. aastast, mil ta asus õppima ENSV Tallinna Riiklikku Tarbekunsti Instituudi klaasehistöö kateedrisse. Tema õppejõuks oli Eesti esimene professionaalne klaasikunstnik Maks Roosma (1909–1971). Klaasitehnikatest on Ojamaa oma loomingus kasutanud kõige enam intaljograveerimist. Tänaseks on ta ainus klaasikunstnik Eestis, kes jätkab Roosma koolkonnale iseloomulikku intaljograveerimise traditsiooni, graveerides klaasile figuraalseid kompositsioone.

Sellel isikunäitusel esitan etüüde intallio (intaglio) tehnikas. Intalliograveering on kristalli kunstilise kaunistamise tehnika, mille tulemuseks on negatiivne bareljeefne süvend esemel. Käesoleva näituse iga ese on kujundatud, teostatud ja graveeritud käsitsi selles keerukas ja aeganõudvas intalliotehnikas. Teostajana pean valdama joonistamise ja modelleerimise oskust ning ka vajalike mehhaaniliste seadmete käsitsemist.
Intalliotehnika eripära seisab selles, et vaatepildis kõige eenduvamad punktid (figuuride puhul näiteks nina ja kehakumerused) on vastupidiselt visioonile just kõige sügavamalt sisse töödeldud ja kõik taanduv on pinnalähene. Kaasaegses kiirust hindavas elukeskkonnas leiab kahjuks see süvenemist vajav keeruline tehnika klaasikunstnike poolt vähe kasutamist.
Mina, praeguses eas – lendstardis, näoga igaviku suunas, muretsen järelkasvu puudumise pärast kes armastaks selles unikaalses tehnikas veel töötada. Graveerimine on mulle olnud vahendiks mille kaudu väljendada oma emotsioone ja hingelisi elamusi. Oma kompositsioonides olevatele inimfiguuridele olen püüdnud anda hingestatuse, mis väljendub nende pingestatud liikumises, kätes ja näoilmes. Loodan, et nad elustuvad ka teie pilgu ees.
/Pilvi Ojamaa/

Kunstnik ootab kõiki huvilisi kohtuma 3.12. kell 17.00 Hop galeriis.

Pressiteate koostas Eili Soon (näituse kuraator)
gsm: +372 56 668127
email: eilisoon [at] gmail [dot] com

Näitusi Hop galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.

ERR, 3.12.2010. Intervjuu Pilvi Ojamaaga:
http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1447281

Tanel Veenre “Raagus ehe ja härmas klaas”, EPL, 18.12.11:
http://www.epl.ee/artikkel/589485