2004 KLAASHELMED MAAILMA RAHVASTE KULTUURIS

10219. 11.2004 – 16.01.2005
Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Käesolev näitus tutvustab mõningaid peatükke klaashelmeste pikast ja kirevast ajaloost ja on esmakordne nii laiahaardeline klaashelmeste tutvustus Eestis.
Eksponeeritakse Mesopotaamia, Islamimaade, viikingite, Veneetsia, India, Türgi, Aafrika ja Kaug-Ida sajanditevanuseid ja kaasaegseid klaashelmeid, keesid, helmestikandit, aga ka Eesti aladelt leitud helmeid. Esitatud on valik tänapäeva autorihelmeid USA-st, Saksamaalt, Itaaliast, Soomest, Rootsist ja Eestist.
103Näituse põhiosa moodustavad klaashelmed Taani kunstiajaloolase prof. Torben Sode kogust, mis on Põhjamaade suurimaid erakollektsioone. Eksponaate on ka klaasikunstnik Mare Saare erakogust ja Eesti muuseumidest.
Eestis on klaashelmed suhteliselt tundmata kunstiala. Meie aladelt on leitud küll hulgaliselt ajaloolisi klaashelmeid hauapanustena, kuid nende päritolu on täpselt uurimata.
Klaashelmed moodustavad kauni ja olulise osa kogu maailma hõlmavast rikkalikust ja mitmekesisest helmekultuurist. Kõige vanemad helmed on valmistatud looduslikest orgaanilist päritolu materjalidest. Keenia kalmest on leitud augustatud munakoored, millede vanuseks arvatakse kuni 39 000 aastat. Mitteorgaanilist päritolu materjalid nagu (pool)vääriskivid ja hiljem inimeste poolt kasutatusele võetud metallid ja klaas avardasid tunduvalt neist valmistatud helmeste kujunduslikke võimalusi.
Maailmas on klaashelmeid valmistatud aastatuhandeid. Esimesed klaashelmed ilmusid Kesk-Ida maades juba u. 2500 a. eKr koos klaasimassi leiutamisega. Hiinas ja Indias valmistati klaashelmeid u.1000 a. eKr.
Klaashelmed olid sajandite jooksul oluline kaubaartikkel nii ida- kui läänemaailmas. Neid kasutati vahetus- või maksevahendina, ka väärtusliku kingitusena. Helmeid võib pidada üheks esimestest sidepidamisvahendeist, mille abil toimus eri kultuuride lähenemine. Palvehelmed, roosikrantsid ja talismanid on täitnud olulist funktsiooni usuliste rituaalide ja kombetalituste läbiviimisel. Klaashelmeste tähtsus amuleti, vahetusraha, staatusesümboli, suguvõsa aarde, ehte, kunstiteosena on säilinud tänapäevani. Kaasajal on antiiksed klaashelmed väärtuslikuks kollektsioneerimis- ja investeerimisobjektiks.
Kõige värvikama ja mitmekesisema peatüki klaashelmeste ajaloos moodustavad nn. vahetushelmed, mille valmistamise kõrgperiood algas Veneetsias 15.-16. sajandil. Nende hulka kuuluvad imekaunid mosaiik- ja millefiorihelmed, stiilsed ðevroonid ja fantaasiarohked põletitehnikas helmed. Klaashelmeste valmistamise tehnikaid on erakordselt palju. Vanimatest võiks nimetada kerimis-, mosaiik- ja sulatustehnikaid. Üks populaarsemaid kujutatud sümboleid on läbi aastatuhandete olnud maagiline silmamotiiv.
Välja arvatud mehhaniseeritud tehasetoodang, valmistatakse iga klaashelmes käsitsi ning on seeläbi unikaalne miniatuurne kunstiteos. Klaashelmestessse kätketud sümbolid moodustavad aga universaalse keele, mis ühendab maailma rahvaste kultuure.

Näituse avamine 19. novembril kell 17.00 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis, Lai 17