2013 Kersti Vaks KLAASHELMED 05.07. – 23.07.2013 HOP galerii

Näituse avamine neljapäeval 04. juulil kell 17.00.
Kersti Vaks eksponeerib Hop galeriis klaashelmeid mis on tema loomingus koha leidnud alates 2003. aastast. Esimesed helmed tegi kunstnik elektril töötava väikese vannahjuga mille ehitajaks on Soome stuudioklaasikunstnik Mikko Merikallio.Vannahjus keeratud helmestega osales Kersti Vaks 2004 aastal Eesti Tarbekunsti – ja Disainimuuseumis näitusel “ Klaashelmed maailma rahvaste kultuuris”.
Näitusel Hop galeriis saab näha käsitsi valmistatud helmed. Iga helmes on valmistatud eraldi ja on vaadeldav kui unikaalne – miniatuurne kunstiese.

Klaashelmeid on maailmas valmistatud aastatuhandeid, neil on pikk ja värvikas ajalugu. Helmed on esimesed klaasist tehtud esemed.

Enamus näitusele välja pandud helmeid on tehtud puudega köetavas ahjus mille on samuti ehitanud Mikko Merikallio kes on ahju ehitamisel eeskujuks võtnud nigeeria helmeahju, arendanud seda puudega köetava keskaegse helmeahju järgi ning lõpuks moderniseerinud kaasaegset isolatsioonimaterjali kasutades.

Kersti Vaks:Olen välja töötanud oma meetodi helme kujundamisel. Materjalina kasutan värvilist lehtklaasi ja vitraažiklaasi. Kuuma klaasi helmeks modellerides on eesmärgiks erinevate värvilahenduste ja graafiliste jooniste kujundamine.

Näitusel on esitatud ka pildimaterjal, mis tutvustab helmeste tegemist puudega köetava ahjuga. Fotobukleti vahelehed kujundas Tiina Koha Soo.
Tänud: Mikko Merikallio, Vello Veskioja, Tiina Koha Soo
Näitust toetab Eesti Kunstnike Liit
Näitusi Hop galeriis toetab Kultuuriministeerium.