2024 Birgit Pählapuu võitis preemia Jaapanis

Mässavad klaaskärbsed võidutsevad Jaapanis

Eesti klaasikunstnik Birgit Pählapuu pälvis oma teosega „Kärbeste mäss“ hõbeauhinna 13. juulist kuni 14. oktoobrini Jaapanis Toyama Klaasimuuseumis toimuva Toyama rahvusvahelisel klaasinäitusel (TIGE). Avatud kutsetega ehk konkursi alusel toimuv triennaal esitleb silmapaistvaid kaasaegse klaasikunsti teoseid kogu maailmast.

Esimest korda korraldati konkurss 2018. aastal. Tänavusele, kolmandat korda toimuvale konkursile laekus 780 tööd, mille seast valiti näitusele välja 60 tööd, millest omakorda üheksa pärjati erinevate auhindadega. Birgit Pählapuu võidukas konkursitöö tegeleb kärbse sümboolikaga, mis on inspireerinud paljusid loojaid: vaenu ja verejanu või tüütuse ja vastikuse sümbolina, sümpaatse vestluskaaslasena või kõikenägeva silmana seinal. Pählapuu puhul tähistab kärbes mässu kõige ja kõigi vastu, kuid ka üleskutset teineteise mõistmiseks.

Kuigi Pählapuu on eelkõige klaasikunstnik, on tema looming tihedalt läbi põimunud fotograafia ja installatsiooniga. Installatiivne “Kärbeste mäss” koosneb leekpõleti- ja neoontehnikas valminud tiivulistest. Seda on tervikliku näitusena eksponeeritud HOP Galeriis ning selle üksikuid osi on esitletud nii grupinäitusel Gruusias, Iiri Klaasi Biennaalil kui ArtVilniuse kunstimessil Leedus. Mässu teema on Pählapuud inspireerinud varemgi: seerias “Minu vaikiv protest” väljendas ta inimloomuse sisemist ja vägivallatut vastuhakku, mõttejõudu, mis võib olla võimsam kui protestimarss tänaval.

Kaasaegse klaasikunsti juured ulatuvad uue kunstiliikumiseni 1950.-1960. aastatel endises Tšehhoslovakkias ja USAs, kui klaasi hakati kasutama kunstilise väljenduse vahendina. Alates sajandivahetusest on kaasaegse klaasikunsti maailm muutunud aktiivsemaks ja atraktiivsemaks ning selle väljendusviisid rikkalikumaks. Triennaali korraldajate ootuseks ongi olnud demonstreerida selle väljenduse perspektiivide üleminekuid ja lõputuid võimalusi.

Tänavu kuulusid triennaalikonkursi žüriisse New Yorkis asuva Corningi klaasimuuseumi stuudio direktor Amy Schwartz, rahvusvahelise kunsti- ja arhitektuuri ajakirja „Neues Glas – New Glass“ peatoimetaja Uta Klotz, Shanghai klaasimuuseumi asutaja, direktor ja tegevjuht Zhang Lin, Osaka riikliku kunstimuuseumi direktor Shima Atsuhiko ja Toyama klaasi kunstimuuseumi direktor Tsuchida Ruriko.

Birgit Pählapuu (1981) on omandanud nii magistri- (2016) kui bakalaureusekraadi (2010) Eesti Kunstiakadeemias klaasikunsti erialal, lisaks täiendanud end Praha Kunstide, Arhitektuuri ja Disaini Akadeemias (2008) ning omandanud bakalaureusekraadi (2002) ka Estonian Business School’is rahvusvahelise ärijuhtimise erialal.
Kodu- ja välismaistel näitustel on Pählapuu osalenud alates 2008. aastast, sealjuures ise näituseid korraldanud alates 2017. aastast. Ta on ka OKAPI Galerii üks asutajatest ja galerist.

Lisainfo:
Toyama muuseumi koduleht info konkurssi kohta
Link Piltidele Hop galeriis toimunud näitusest

+37256601004
info [at] okapi [dot] ee