2023 Birgit Pählapuu ja Piret Ellamaa osalevad rahvusvahelisel klaasibiennaalil Iirimaal

Alates 28. aprillist avatud Iiri Klaasibiennaalil 2023 osalevad maailma innovatiivseimate klaasikunstnikute ja disainerite seas ka eesti autorid Birgit Pählapuu ja Piret Ellamaa. Näitus leiab aset ajaloolises Dublini kindluslossis asuvas Coach House Galeriis ning sellega kaasneval sümpoosionil esineb ka Pählapuu.

Esitledes kaasaegsete klaasipraktikate tipptaset püüdleb biennaal selle poole, et edendada avalikku arusaama klaasi loovast potentsiaalist ja toimida klaasikeskse kultuuri katalüsaatorina. Euroopast, Põhja-Ameerikast, Kesk-Idast ja Aasiast pärit autorid valis osalema rahvusvaheline žürii ning igaüks neist on toonud kaasa oma kogemused klaasikunsti kureerimisest, praktiseerimisest ja sellega seotud haridustööst.

Birgit Pählapuu on biennaalile viinud oma hiljutise isikunäituse „Kärbeste mäss“. Installatiivne ekspositsioon koosneb leekpõleti- ja neoontehnikas valminud tiivulistest. Kärbes tähistab autori jaoks mässu kõige ja kõigi vastu, kuid ka üleskutset teineteise mõistmiseks. „Kärbsed on tõusnud üles inimkonna kiuslikkuse vastu, nii et mäss on muutunud kahesuunaliseks. Samas sümboliseerib nende piimjas või läbipaistev toon rahu, kuigi ka valge värv võib alati muutuda.“ Pählapuu on õppinud klaasikunsti Eesti Kunstiakadeemias (BA, MA) ning täiendanud end Praha Kunstide, Arhitektuuri ja Disaini Akadeemias. Lisaks kunstnikukarjäärile on ta OKAPI Galerii üks asutajatest ja eestvedajatest.

Piret Ellamaa esineb biennaalil pâte de verre tehnikas sarjaga „Võõrkehad“. Suhkrulaadse sulatustulemusega võõrkehadele kui sümbolitele on autori sõnutsi iseloomulik, et kui need on end kuskile sisse seadnud, siis on neist raske lahti saada. „Mõni võõrkeha võib olla väike ja elada märkamatult päriskehas, teist aga märgatakse ning üritatakse koos sellega edasi eksisteerida. On ka selliseid võõrkehi, mis hõivavad päriskeha nii intensiivselt, et ei saagi aru, kus üks lõppeb ja teine algab.“ Ellamaa on õppinud kunstiõpetust Tallinna Pedagoogikaülikoolis (BA) ja klaasikunsti Eesti Kunstiakadeemias (MA) ning loomingulisele tööle lisaks tegutsenud nii keraamiku, klaasistuudio juhendaja kui klaasisulatustehnikate meistrina.

Biennaali žüriisse kuulusid Põhja-Iirimaa Rahvusmuuseumi vanemkuraator Kim Mawhinney, New Yorkis asuva Heller Galerii juhataja Katya Heller, Shanghai Klaasimuuseumi asutaja ja juhataja Zhang Lin ning iiri kunstnik ja haridusedendaja Karen Donnellan. Näituse kuraator on Dr Caroline Madden Rahvuslikust Kunsti- ja Disainikolledžist Dublinis ehk institutsioonist, mis on ühtlasi biennaali peakorraldajaks.

Näitust on toetatud ka Loov Euroopa projekti „Imagining Sustainable Glass Network Europe“ raames. Projekt hõlmab partnereid Ühendkuningriigist, Saksamaalt, Lätist ja Iirimaalt ning ühendab omavahel 33 organisatsiooni 19 Euroopa riigist. Viieaastase projekti raames on algatatud kultuurisündmusi, töötubasid, näituseid ja publikatsioone, mis keskenduvad klaasile ja selle lõpututele võimalustele immateriaalse kultuuri, visuaal- ja rakenduskunsti ning disaini kontekstis.

Iiri Klaasibiennaal 2023 jääb Coach House Galeriis Dublinis avatuks kuni 20. augustini igapäevaselt kell 10-17, sissepääs tasuta. 

Lisainfo: info [at] okapi [dot] ee
Pildigalerii näituse avamisest
https://irelandglassbiennale.wixsite.com/website
https://www.sofinearteditions.com/ireland-glass-biennale/