2023 Maarja Mäemets LIIVALOSSID

ARS Projektiruum
23.03.-16.04.2023

Kui aeg kaob mu käte vahelt. Ja mina kaon ses ajavahes. Siis kuhu ma lähen?

Kuulsin kunagi sümbolit liivalosside ehitamisest rannal. Kuidas me inimestena oleme kõik põlvini liivas, haaratud täielikult oma tegevusest – rajades kraave ja teid, planeerides keerukat siseplaani, ehitades aina kõrgemaid ja uhkemaid torne – et me ei märke suurt lainet lähenemas, mis lõpuks viimsegi endaga kaasa viib. Lossist saab jälle liiv ning kõik jõuab uuesti algusesse. Ning selles peitubki inimeseks olemise paradoks – ehitada ja luua midagi, teades ette selle paratamatut lagunemist. Ja lagunemist dikteerib aeg.

Kui seda sümbolit laiendada ja viia see teadmine oma igapäeva, muutub nägemine asjade osas, mis on ja mis ei ole olulised, eriti teravaks. Argised liikumised, mis kipuvad olema alati poole sammuga tulevikus ning tihti ka minevikus, tahavad oma olemuses täita kohale jõudmise eesmärki. On lihtsam mõelda, et kuskil terendab lõpusirge, pingutused saavad korvatud ja saabub õnnis meelerahu. Ennast ankurdada tulevikku on inimloomulik, ent ajakulgu peatavaid viive ja kohalolu on nii raske leida. Ometi on olevik ainuke ala sellel armutul ajajoonel, mis on päriselt meie, päriselt siin. Kuniks järgmine laine kannab, viib või kukutab.

Loominguline projekt “liivalossid” on püüd aega korraks seisma panna. Tuua vaataja füüsilisse ja kehalisse ruumi läbi tavatu formaadi, mis seob endas erinevad keha-meele praktikad. Nii sünnib ARSi projektiruumi installatsioon, mis ühendab kunstniku loomingu klaasis jooga ja meditatsiooniga. Liivalossi klaaskupli motiiv saab kantud filosoofias ja vormis.

Lisaks tööle kunstniku ja õpetajana on Maarja Mäemets pühendanud viimased paar aastat jooga ja erinevate holistiliste praktikate tundma õppimisele ning omab alates 2022. aasta kevadest joogaõpetaja kvalifikatsiooni. Tema reisid Bali saarele (2022 ja 2023) on innustanud paradigma muutust ning toonud sügavamaid spirituaalseid kihte isiklikku maailmatunnetusse. Mis algas kehaliste harjutustega matil, on nüüdseks laienenud argiste tegevuste, mõtete, suhete, sisekõne joogaks ning selle kaudu toimub pidev püüd hoida fookust olevikus.

Autor soovib tänada: Britta Benno, Aleksandra Ehrensvärd, Rait Lõhmus, Elle Lepik Kannike, Tiina Sarapu, MTÜ Loomekoda, Stockholms Glasbruk.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit.