Mare Saare ja Peeter Rudaš Kuressaare Raegaleriis

„Lõikuvad paralleelid“
07.09-06.10. 2018

Kuressaare Raegalerii sügishooaja avavad näitusega “Lõikuvad paralleelid” kaks suvesaarlasest klaasikunstnikku – Mare Saare ja Peeter Rudaš.  Mõlemad on väljapaistvad loovisikud,  staažikad kunstiõppejõud, tänaseks vabakutselised kunstnikud. Saarlastele on  enam tuntum Peeter Rudaš, kes 1995. aastal rajas Saaremaale Laugu Klaasikoja ning on  Kuressaare Raegaleriis 2000. aastal näidanud oma  klaaskompositsioone. “Laugu Klaasikojas on lõikunud kahe klaasikunstniku pikka aega paralleelselt kulgenud teed ning sellest ongi saanud praegune näitus. Kaks ellusuhtumist ning kunstnikukäekirja leiavad ühise nimetaja klaasmaterjali ja loodusetunnetuse läbi. Mõjutused on mitmeti hoomatavad,” kommenteerib ühisnäituse sündi klaasikojaga  2016. aastal liitunud Mare Saare.

Raegalerii näitusel näeme Peeter Rudaši (1942) peamiselt puhutud vormide kõrval ka sulatatud ja lihvitud objekte, mis sageli käsitlevad universumi teemasid – Aegruum, Objekt Z jt. Kuuma klaasi loomulikust käitumisest tulenevad lihtsad vormid aitavad mõjule pääseda ekspressiivsel värvikäsitlusel, milles on nii maalilisi pinnalahendusi kui keerukaid klaasniitidest detaile.  Spiraalselt keerdunud värviliste joonte inspiratsiooniallikale viitab ka mitmete teoste ühine pealkiri „Ciao, Venezia“ – viide kunstniku viibimisele Murano saarel käesoleva aasta kevadel.

Mare Saare`t (1955) tuntakse värvirohkete habraste lilli meenutavate objektide ning klaasimaali ja graveeringut ühendavate klaasile põletatud fotode  järgi. Nüüdseks on ta  lisanud oma repertuaari puhutud lihtsaid vorme, millesse on tee leidnud ka põletitehnikas õrnad värvilised kujundid vaheldumisi joongraveeringuga. Tema graveeritud klaasplaadid seintel on äärmiselt tundliku ja pealiskaudsel vaatlemisel pea hoomamatu joontemänguga. Kontrasti lisavad mustast klaasist graveeritud ja põletatud detailid. Raegalerii fotovalikus näeb vaataja ka klaasipuhumisprotsessi  tausta, kus värvigammast eralduvad hõõguvad oranžid-kollased-punased leegid ja klaasdetailid.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Näituse avamine toimub neljapäeval, 6. septembril kell 16.30. Näitus jääb avatuks kuni 6. oktoobrini.

 

 Koostas: Lii Pihl