Eesti klaasikunstnike aastanäitus koos saksa kunstnikega KÜLM-KUUM

Reedel, 10. novembril kell 17, avati Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäitus KÜLM-KUUM Kultuurikatla Koridor-klubis.

Näitus on pühendatud Eesti Klaasikunsti 80. aastapäevale, kuhu on palutud osalema ka Saksa klaasikunstnikud. Näituse avamisele eelneb rahvusvaheline ühepäevane konverents “Klaas kunstis ja arhitektuuris”.

Sel aastal möödub 80 aastat Eesti professionaalse klaasikunsti sünnist. Eesti klaasikunstnike Ühendus otsustas seda sündmust tähistada majas, kust sai energiat nii kunagine klaasitööstus kui ka kaudselt klaasikunst. Näitusel on eksponeeritud installatsioonid ja objektid, mis on inspireeritud kargest külmast või põletavast kuumast.

Kõik me ümber ja me sees on mõõdetav skaalal külm-kuum. Vaatame tihti termomeetrit ja kuulame ilmateateid, et otsustada, kui palju peaksime kasutama ressursse soojuse salvestamiseks. Ka elukeskkonna valikul või kujundamisel mõtleme kõigepealt soojuspidavusele. Lõunamaades aga ilmselt vastupidi, jaheduse säilitamisele. Meid ümbritsev ja mõjutav värvispekter kõigub külmade ja soojade toonid vahel. Suhted kaaslase või ümbritsevaga võivad võnkuda näpistavast jahedusest põletava kuumani. Et seista vastu jäätumisele, apaatsusele, haigestumisele või kire jahtumisele, on vaja energiat, mis tekib põlemisprotsessist. Sarnaselt loodusega toimub see ka inimese ainevahetuses. Et meid ümbritseks soojus, vajame hiiglaslikke soojuselektrijaamu ja loodusressursse. Et keha ja hing ei külmetaks, peame olema endale energiajaamaks ise. Või ka vastupidi, et mitte ära põleda, kuivada, plahvatada, vajame  jahedust, teinekord pakastki – nii balansseerimegi elu jooksul külma ja kuuma vahel.

Mis võiks paremini sümboliseerida seda lõputut energia liikumist kui klaas? Muutumaks jäiselt läbipaistvaks või lumeselt sädelevaks, peab ta läbima talumatu kuuma. Võtmaks taas kirka leegitseva kuju, vajab ta jahedat vett ja lihvi.

Näitusel osalevad: Kairit Annus, Sofi Aršas, Michael Behrens, Elisabeth Brosterhus ja Burkhard Meyer, Wilfried Grootens, Piret Ellamaa, Malle Karik-Hallimäe, Riho Hütt, Kati Kerstna, Kai Kiudsoo-Värv,  Eve Koha, Kai Koppel, Ivo Lill, Kairi Orgusaar, Rait Prääts, Torsten Rötzsch, Tiina Sarapu,  Kalli Sein, Eili Soon, Kersti Vaks ja Martina Zilles.

Pilte näituselt: https://www.facebook.com/merle.kannus/media_set?set=a.708580822672686.100005623243371&type=3

Näituse ja konverentsi kuraator: Sofi Aršas

Kujundaja: Riina Degtjarenko

Graafiline disain: Piret Räni

Näitus on avatud 10. detsembrini.

Näitust toetab Kultuurkapital