“Eesti oma klaas”

Kuressaare linnuse näitusesaalis  

6.09-6.10. 2017

Väljapanek hõlmab Eesti oma klaasitootmist selle algusest naabersaarel Hiiumaal Hüti klaasikojas kuni täna Saaremaal tegutseva kahe klaasikoja – Laugu klaasikoja ja Lossihoovi klaasikoja – loominguni välja. Esindatud on näidised Meleski, Lorupi ja Tarbeklaasi toodangust.

Näituse koostaja, raadioajakirjaniku ja kunstikoguja Tõnis Kipperi sõnul on Saaremaa toidufestivali raames korraldatud näitus mõtteline järg eelmisel aastal linnuses toimunud näitusele “Lauake, kata end!” Nikolai Langebrauni portselanitööstuses dekoreeritud esemetest. “Langebraun on midagi sootuks enamat kui üks kaubamärk, üks tass või vaagen. See on killuke “Eesti aega”, mälestus esivanematest, läbi hullude aegade hoolikalt alles hoitud, päritud ja pärandatud,” sõnas ta ja lisas, et kui Langebraun on leidnud taas väärilise koha eestlaste ja ka saarlaste südames ja puhvetkapis, siis Eesti oma klaas vajab veel avastamist ja väärtustamist.

“Kui Meleski või Lorupi tooted on juba unustuse hõlmast üles leitud, siis Tarbeklaasi looming alles hakkab endale väärilist kohta võitlema,” märkis Kipper, kelle arvates on Tarbeklaasi kunstnike Helga Kõrge, Ingi Vaheri, Mirjam Maasika, Pilvi Ojamaa, Eino Mäelti, Tiia-Lena Vilde, Peeter Rudaši, Elve Tautsi jt looming väärt meenutamist ja alles hoidmist. “See on kunst, mis kestab üle aegade. Seda enam veel nüüd, kus Tarbeklaasist on jäänud veel vaid mälestus. Ja valdavalt suvilakappides või pööningul tolmuvad esemed.”