Kunstnik Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra) esines UNESCO maailma valgusaasta lõpuüritusel Mehhikos näituse ja ettekandega

Valgusaasta loputseremoonia ettekanneMeridas (Mehhiko) toimus 3.-6. veebruarini 2016 UNESCO rahvusvahelise valgusaasta 2015 lõpuüritus, kus ainsana Eestist ja põhjamaadest oli nii oma isiknäitusega kui ka ettekandega esinema kutsutud klaasi-ja valguskunstnik Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra).

 Valgusaastal 5000 erinevat üritust

Möödunud aastal toimus rahvusvahelise valgusaasta raames ligi 5000 üritust üle maailma, neil osalesid teadlased, poliitikud, arhitektid, kunstnikud. Meridas tehti valgusaastast kokkuvõtteid. Toimus akadeemiline konverents, valgusnäitus, filmifestival. 15 ülemaailmse konkursiga valitud tippkunstnikku, nende hulgas ka Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra), esitlesid lõpuürituse ajal oma valguseteemalisi näitusi.

Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra) ettekanne

Esinejate vestlusring pärast ettekandeid

Ürituse raames toimus kolmepäevane akadeemiline konverents, mille avas ÜRO peasekretäri Ban Ki Mooni tervitus. Kõik ettekanded kanti üle otse interneti vahendusel. Konverentsile valisid UNESCO tippeksperdid ülemaailmse konkursi korras tuhandete valguskunstnike seast ettekandega esinema kolm kunstnikku: Mery Crystal Ra (Eesti)  Marcus Neuestetteri (LAV), Tania Aedo (Mehhiko). Meeli Kõiva esines samas paneelis Nobeli preemia laureaadiga. Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra) esines ettekandega „Muunduv valgus, valgust juhtiv klaas ja piiritu helendumine – teretulemast minu universumisse“. Ettekande teemaks oli klaasi ja valguse koosmõjul tekkivad kunstiteosed, mis aitavad muuta tehiskeskkonda inimsõbralikumaks ja talutavamaks. Toimus ka paneeli vestlusring konverentsile valitud kolme kunstniku – Marcus Neustetteri (LAV), Tania Aedo (Mehhiko) ja Mery Crystal Ra (Eesti) vahel, kes arutlesid tulevikuvisioonide üle valguskunsti vallas. Korraldajad on öelnud, et valisid konverentsile esinejaid valgusmaailma tipptegijate hulgast, kes on loonud muutusi ühiskonnas ja olnud innovaatorid, teerajajad ja tulevikuvisionäärid.

Lähemalt Ülemaailmsest valgusaastast

Ülemaailmne valgusaasta oli lõppkokkuvõttes suur edulugu, kus toimus üle 5000 ürituse, osales miljoneid inimesi 120-lt maalt. Akadeemilised ja äriorganisatsioonid ühendasi oma jõud, et tõsta huvi valguse, optika ja fotoonika panuse vastu erinevates  eluvaldkondades: energeetikas, hariduses, kliimamuutuste puhul, kunstis, arhitektuuris ja tervishoius. Fantastiline sündmuste ahel leidis aset möödunud aastal alates suurejoonelisest avatseremooniast Pariisis, 2015. aasta jaanuaris. Toimus hulgaliselt workshoppe, foorumeid, konverentse, valgusfestivale, kunstinäitusi, muusika ja kirjandusüritusi erinevatel tasanditel:eelkooli teadusõpetusest kuni poliitikute, diplomaatide ja kuninglike perekondade kõrgetasemeliste üritusteni välja, et arutleda valgusega seotud tehnoloogia olulisuse üle tuleviku tarvis.

Kunstnikust

Valgusaasta loputseremoonia hetked

Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra) on pühendunud klaasi ja valguskunsti innovatsioonile viimased 35 aastat ja teinud koostööd absoluutsete maailma tippudega teaduse ja arhitektuuri vallas. Ta on teostanud suuremaid ja väiksemaid arhitektuurseid teoseid üle maailma. Ta on loonud üle 40 arhitektuurse klaasi-  ja valgusteose üle maailma.Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra) klaasi ja valgusteemaline blogikirjutis võitis ülemaailmse konkursi ja avaldati jaanuaris 2016 ülemaailmse Valgusaasta kodulehel.

Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra) on viimastel aastatel kuulunud kolme üleeuroopalise konkursi Light in the City/Northern Light võitjate hulka. Eelmise aasta oktoobris kuulus kunstniku  ülemaailmsel CODA-konkursil oma kunstitööst tehtud videofilm seitsme parima hulka. Võitjafilme demonstreeriti maailma ühel suurimal kunstimessil SOFA Chicago. Meeli Kõiva (Mery Crystal Ra) loodud klaas-valgusteos ja video REACTIVE RIVER valti ajakirja CODA rahvusvahelisl konkursil 2016 aasta esimeses numbris maailma 25 parima valgusteose hulka. Meeli Kõiva esines möödunud aastal ettekannetega kolmel suurel rahvusvahelisel konverentsil.

Meeli Kõiva tänab oma isiknäituse ja ettekande toetajaid: Pasi Vahimaa, Väino Kaldoja, Anton Jegorov, Agri Jegorov, Videal Productions, EAS.

Ülemaailmse Valgusaasta Lõpuürituste tutvustus:

http://www.iyl2015closing.org/#!register/c1yjy

Minu viimase Unesco Maailma Valgusaasta video ja TV2 linke:

https://vimeo.com/154385667                                                                              TV2:http://reporter.postimees.ee/3578557/eesti-kunstnik-esines-unesco-valgusaasta-lopuuritusel-mehhikos

Artikkel Postimehes:

http://kultuur.err.ee/v/kunst/346fce42-2bb2-499c-b71c-892b87726b2a/kunstnik-meeli-koiva-esineb-unesco-valgusaasta-lopuuritusel-mehhikos-naituse-ja-ettekandega

5.veebruari esinejate abstract kokkuvõtted ja kava:

http://www.iyl2015closing.org/#!friday-5-feb/c22ny

Ttwitter fotode galerii Meeli Kõiva esinemisest ja teistest esinejatest (noolega paremale liikudes rohkem fotosid):

https://twitter.com/moniquearod/status/695685769101312000

Twitter:Arte Y luz:Meeli Koiva aka Mery Crystal Ra:luz,cristal, luminosidad infinita.Clausura:

https://twitter.com/raulmujicag/status/695687886985801728