2009 EKKÜ aastanäitus RAHVUSLIK PÄRAND ja kaasnäitus HELMESREAD

5153. sept. – 3. okt. on avatud Pärnu Linnagaleriis Kontserdimajas, Aida tn. 4, Eesti Klaasikunstnike Ühenduse aastanäitus. Seekordne näitus kannab pealkirja „RAHVUSLIK PÄRAND“.

Teemavalik on tingitud püüdest kombata oma juuri tänapäeva aina ühenäolisemaks muutuvas maailmas. Leida üles see miski, eriline ja oma, mis on meile kui eestlastele oluline ja omane ja seeläbi meid teistest erinevaks teeb. Meie rahvuslik pärand. Kuidas see pärand oma töös nähtavaks teha, ongi näitust läbiv mõte.

18 klaasikunstnikku toovad nähtavale oma vaatenurga rahvuspärandile: kes mõne isiklikult lähedase teema kaudu, kes üldistavas võtmes. Nii joonistub välja ka põgus ülevaade sellest, milliseid teid avab klaas kui materjal tänapäeva kunstnikule minevikumaailmast kõnelemisel.
Oma töödega esinevad Ivo Lill, Rait Prääts, Kristiina Uslar, Eeva Käsper, Tiina Sarapu, Pilvi Ojamaa, Vilja Volens, Maret Sarapu, Katrin Tukmann, Malle Hallimäe, Kairi Orgusaar, Heli Press, Riho Hütt, Kristi Ringkjob, Karin Mölder, Kairit Annus, Piret Ellamaa, Maarja Priks.

Näituse avamine toimub 2. septembril kell 17.00
Näitus on avatud E – R 10.00 – 18.00 ja L 10.00 – 16.00
Näituse korraldaja: Kai Kiudsoo-Värv, tel. 555 70 923

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Tallinna Linnamuuseum.

Samal ajal saab Pärnu Keskraamatukogus, Akadeemia 3 vaadata ka teist klaasikunsti näitust „HELMESREAD“.

Minevikus kuulusid lihtsad klaashelmestest keed meie vanaemade igapäevaellu. Pidulikel puhkudel pandi kaela pikemad helmekeed hõberahade ja ripatsitega. Ehted oli üks väheseid valdkondi, kus klaas kui materjal leidis oma kindla koha muistsete eestlaste igapäevaelus. Tänapäevaks on see traditsioon unustusehõlma vajunud.

Meie vanaemade klaashelmed toodi kaugetelt maadelt. Näitusel väljapandud helmed on valmistatud siinsamas Eestis, kasutades erinevaid klaasitöötlustehnikaid: kuumtöötlus, lihvimine, sulatamine.
Oma loodud klaashelmeid näitavad Liisi Junolainen, Kati Kerstna, Kairi Orgusaar, Kai Saarepuu, Kersti Vaks, Mare Saare, Kristiina Uslar, Toomas Riisalu ja Peeter Rudaš.

Näituse avamine toimub 2. septembril kell 16.00
Näitus on avatud E – R 10.00 – 19.00 ja L 10.00 – 17.00
Näituse korraldaja: Liisi Junolainen, tel. 569 53 128

Vaata ka fotosid näituselt “Rahvuslik pärand”:
http://picasaweb.google.com/klaasikunstnikud/RahvuslikParand#

Valik kajastusi:
3.09.09 ERR, Terevisioon, uudised; Ülle Hallik
Järelvaadatav: http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=97266

9.09.09 Pärnu Postimees, Silja Joon “Linnagalerii näitab klaasiloomet”
Vt: http://www.24tundi.ee/?id=161513

22.09.09 Eesti Televisioon, OP!
Järelvaadatav: http://etv.err.ee/index.php?0554715