2004 Maritima – Klaasipäevad Haapsalus

Sung-Hwan Hong Koreast ja tema kahemullipiip

Sung-Hwan Hong Koreast ja tema kahemullipiip

Juba 2. aastat toimus Haapsalus Evald Okase Muuseumi õuel kuumaklaasiworkshop. Seekord nime all Maritima – pühendatud Haapsalu 725. juubelile (maritima – ld. mereäärne, termin, millega tähistati 13. saj. läänemaad). Kuupäevaliselt 28. juuni – 4. juuli. Üritus toimus koostöös MTÜ Evald Okase Muuseumiga. Seekordsed Klaasipäevad olid planeeritud vastukaaluks eelmise aasta workshopil valitsenud välisklaasikunstnike ülekaalule eesti- ja eestlastekeskseks.

Vegetarian Show 1

  Vegetarian Show 1Vegetarian Show 2Vegetarian Show 2Vegetarian Show 3Vegetarian Show 3Helena Kreem ja Ivan Antonovitsh - klaasikunstnik ja klaasipuhujaHelena Kreem ja Ivan Antonovitsh – klaasikunstnik ja klaasipuhuja

Siiski ei saanud me ka sel aastal päris omapäi hakkama – juba ettevalmistuste perioodil oli ahjude ehitamisel-parandamisel abiks eelmisest aastast tuttav Korea klaasikunstnik Sung-Hwan Hong, kes ürituse käigus demonstreeris taas oma unikaalset “kahemullipiipu”. Teiseks väliskülaliseks oli Robert Tannahill Kanadast oma puust maskidega, mida ta workshopil puhumisvormidena kasutas. Koos esitasid külalised nn. vegetarian-show, mis tähendas, et klaasi puhuti/valati n. paprikakaunadesse, õõnestatud kartulitesse jms.

 Eesti klaasikunstnikest osalesid üritusel Liisi Junolainen, Toomas Riisalu, Kai Kiudsoo-Värv, Helena Kreem, Kati Kerstna, Kairi Roolaht-Orgusaar, Malle Hallimäe-Karik, Kai Koppel ja programmiväliselt ka Sofi Arshas ning Kai Saarepuu. Klaasipuhumise juures olid kunstnikel abiks meistrid Ivan Antonovitsh ja Leonard Lissatovitsh.

Workshopi lõppedes avasime Okase Muuseumis samateemalise klaasinäituse, kus on väljas nii ürituse käigus valminud, kui ka teiste klaasikunstnike varem valminud tööd. Näitusel osaleb 29 klaasikunstnikku ja avatud on ta kuni 31. juulini 2004.

Haapsalu II Klaasipäevade korraldamist toetasid Haapsalu linn, Hansapank, Nurme Vabrik, Haapsalu Uksetehas, Salva Kindlustus, Multireklaam Grupp ja Eesti Kunstnike Liit. – Aitäh!

Samuti toimus Klaasipäevade toetuseks osta.ee-s heategevuslik oksjon – siinkohal suur tänu korraldajale Kalli Seinale ja kõigile klaasikatele, kes oksjonile oma töid annetasid.

Leonard Lissatovitsh - meie puhuja

Leonard Lissatovitsh – meie puhuja

Ja eraldi aitäh veel Kai Koppelile, kes ahjud töökorda ja valmis sai ning meid lahkelt vastu võttis, Helena Kreemile, kes aitas näitust korraldada ja kõigile teistele rohkem või vähem asjaosalistele.

Kati