2005 ÜHES EUROOPA MAJAS

Näitus Kastellaanimaja galeriis 12.01. – 02.02. 2005

12. jaanuaril kell 17.00 avavad Kastellaanimaja galeriis oma näituse”Ühes Euroopa majas” Sirje Eelma ja Rait Prääts. Eksponeeritakse valikut Sirje Eelma kureeritud rahvusvahelisest fotonäitusest “100openwindows/100 AKENT”, mida 2004 on eksponeeritud Kuressaares, Tammisaaris (Soome) ja Narvas. 2005. aastal rändab näitus Salzburgi (Austria), Ypres`i ja Kuurnesse (Belgia) ning Marcq en Baroeul`i (Prantsusmaa). Kollektsioonis on kokku sada koduakna fotot 17st Euroopa väikelinnast, kontseptsioonikohaselt on eelistatud just neid maju ja neid aknaavasid, mille omapära on vorminud ajalooline tagapõhi ja lokaalne traditsioon. Projekt pälvis Euroopa Kultuurifondi grant` i. Filmi toimunust saab näha Kastellaanimaja galeriis kogu näituse toimumisajal.
Samas ruumis, kus euroopa aknad avanevad erinevate maade ajalukku ja elutavadesse on eksponeeritud Rait Präätsa unikaalses autoritehnikas maalingutega klaasobjektid. Ka mitmekihiliste maalingutega sulatustehnikas miniatuursed klaasmajad on sissevaated euroopalikku kultuuritraditsiooni. Vaataja võib avastada ja ära tunda üha uusi huvitavaid lugusid ja jäädagi tükiks ajaks otsima oma mälust nimesid, ajastuid ja seoseid klaasi vangistatud inimsuhetest ja kultuuriajaloost.
Viimastel aastatel Soome kirkutele suurejoonelisi vitraaþe ja klaasobjekte loonud autor on tundnud kauaaegset huvi maalikunsti ja vitraaþi ühendavate valgusprobleemide ning kolmemõõtmelise ruumilisuse vastu. Klaas on materjal, mis on võimaldanud need taotlused erandlikult ühendada.

Juta Kivimäe