2012 EESTI KAASAEGNE KLAASIKUNST Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis

648EESTI KAASAEGNE KLAASIKUNST
10.02.–08.04.2012

Näituse avamine 10. veebruaril kell 18.00.

Algupäraselt on tegemist näitusega, mis esimest korda oli eksponeeritud Saksamaal, Gernheimi klaasimuuseumis 26.09.2010–27.03.2011 (Estnisches Glas/Estonian Glass) ja seejärel Soome klaasimuuseumis Riihimäel 13.05.–18.09.2011 (Viron lasitaide 2000-luvulla/Estonian Glass Art in the 2000s).
ETDM-is eksponeerimisele tulevat kooslust on täiendatud nii uute tööde kui ka uute autoritega, nii võib näituse kuraatori Kati Kersta sõnul käesolevat pidada täiesti uueks näituseks.

649

Eeva Käsper

Autorite valikul oli kuraatori eesmärgiks näidata eesti klaasikunsti hetkeseisu oma põnevas mitmekesisuses. Näha saab ligi kolmekümne kunstniku väljakujunenud käekirju, kuid ka eksperimente, globaalsete ja isiklike sõnumite mõtestamist kõrge tehnilise meisterlikkuse võtmes. Klaasi kõrval astuvad seekord üles puit, metall, foto, video, led-valgused, liikumisandurid jms. Ehk siis materjali kasutamine on muutumas järjest vabamaks ja emotsionaalsemaks. Kuraatori sõnul ei leia kogu klaasikunsti ajaloost tehnikat, mida meie suhteliselt väikeses klaasikunstnike kogukonnas ei oleks kasutatud. Vanade tuttavate kõrval on esindatud uus põlvkond kunstnikke, kes on jõudsalt täiendamas meie klaasikunstimaailma stuudiopuhumise-nišši (Kateriin Rikken, Toomas Mäelt, Kai Saarepuu) – kunstnikud, kes on õppinud puhumist põhjamaades ja kelle käekiri on eelmiste põlvkondade (Kai Koppel, Viivi-Ann Keerdo, Toomas Riisalu, Peeter Rudaš, Kersti Vaks) temperamentse ja jõulise tehase-puhumise-kooliga võrreldes vaoshoitumalt põhjamaisem.

Näitusel osalevad: Sofi Aršas, Merle Bukovec, Piret Ellamaa, Riho Hütt, Liisi Junolainen, Eeva Käsper, Viivi-Ann Keerdo, Kati Kerstna, Kai Kiudsoo-Värv, Eve Koha, Kai Koppel, Helena Kreem, Ivo Lill, Maie Mikof-Liivik, Toomas Mäelt, Kairi Orgusaar, Anneli Paloveer, Rait Prääts, Kateriin Rikken, Toomas Riisalu, Peeter Rudaš, Mare Saare, Kai Saarepuu, Maret Sarapu, Tiina Sarapu, Kristiina Uslar, Kersti Vaks.

Näituse avamisel 10. veebruaril kell 18.00 annab Eesti Klaasikunstnike Ühendus viiendat korda välja auhinna „Tunnustatud eesti klaasikunstnik”, millega tunnustatakse professionaalseid klaasikunstnikke nende erialase kõrgetasemelise tegevuse eest. Aunimetust antakse välja iga kahe aasta tagant.
Sel korral osutusid nominentideks: Eeva Käsper, Kristiina Uslar, Sofi Aršas ja Kalli Sein. Nominendid on välja valitud 2010–2011. aasta tegevuse alusel.

Eelmistel kordadel on aunimetuse pälvinud oma loomingulise tegevuse eest Mare Saare, Tiina Sarapu, Rait Prääts ja Kai Kiudsoo-Värv.

Lisainfo:
Kati Kerstna
529 0779
kati [dot] kerstna [at] gmail [dot] com

Ketli Tiitsar
627 4602
ketli [at] etdm [dot] ee
www.etdm.ee

Näitust tutvustavad Ketli Tiitsar ja Kati Kerstna, küsib Nele-Eva Steinfeld – Delta, ERR 3.2.2012
http://klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1357503&;lang=