2012 SUUR HAPRUS Tallinna Kunstihoones

Näituse avamine 8. juunil kell 18.00.

Eesti klaasikunst tähistab tänavu oma 75. juubelit, mille kulminatsioonina toimub Tallinna Kunstihoones suuremahuline klaasikunsti näitus “SUUR HAPRUS”.

Näituse põhiosa koosneb sellele näitusele loodud sarjadest ning installatsioonidest.
Klaasi eksponeeritakse väga erinevalt – selle igapäevases, pingelises ja vastuolulises hapruses, millega kunstnikud ise päevast-päeva silmitsi seisavad, rääkides materjali kaudu ja selle ühe kõige iseloomulikuma omaduse abil neile kordaminevatel teemadel.
Lisaks materjali endasse sissekirjutatud haprusele räägivad kunstnike poolt käsitlusele tulevad teemad näiteks keskkonna (Mare Saare, Ivo Lill), tsivilisatsiooni (Rait Prääts), inimhinge (Kai Kiudsoo-Värv, Kati Kerstna) haprusest või riigikorra ja arhitektuuri hapraksosutumisest aja ees (Tiina Sarapu, Helena Kreem).

Samas esitletakse uuesti ka parimaid ja olulisimaid töid ning projekte, mis viimastel aastatel on loodud, nende hulgas Euroopa kultuuripealinna programmi kuulunud Klaasimaailma. Klaasimaailm on klaasikunsti ja muusikat ühendav rahvusvaheline projekt, mille raames loodi hulk muusikainstrumente eesti kunstnike ja EKA tudengite poolt. Klaasimaailmas loodud klaasi ja muusika sümbioosi arendamist ja sellele projektile rahvusvahelise võrgustiku punumist jätkab Kultuurikatel. Taasesitlusele tuleb ka Rapla Kaasaegse Kunsti Keskuses selle aasta alguses eksponeeritud valgusinstallatsioonide näituse paremik.

Näituse kujunduse teeb Hollandi kunstnik Jan Scheernhoorn. Tegemist on põneva kunstnikuga, kes võtab oma töö aluseks ruumi enda, millest saab lahutamatu osa sellesse paigutatud kunstiteosest. Valguskujundus on Oliver Kulpsoolt, kes pakub tavapärasest hoopis erinevaid lahendusi.

Näitus on omamoodi kulminatsioon rahvusvahelisele näitustesarjale “Estonian Glass”, mida on juba eksponeeritud Saksamaal Gernheimi klaasimuuseumis ning Soomes Riihimäe klaasimuuseumis ja mis on pälvinud märkimisväärset rahvusvahelist tähelepanu.

Näitusel osalevad:
Sofi Aršas, Piret Ellamaa, Riho Hütt, Liisi Junolainen, Andra Jõgis, Mikk Jäger, Viivi-Ann Keerdo, Kati Kerstna, Kai Kiudsoo-Värv, Helena Kreem, Eve Koha, Kai Koppel, Eeva Käsper, Anne-Liis Leht, Ivo Lill, Maie Mikof-Liivik, Külli Nidermann, Herbert Orgusaar, Kairi Orgusaar, Rait Prääts, Kateriin Rikken, Kristi Ringkjob, Peeter Rudaš, Mare Saare, Maret Sarapu, Tiina Sarapu, Kalli Sein, Caspar Sild, Eili Soon, Maarja Treufeldt, Kristiina Uslar, Kaja Vaikre.

Idee: Harry Liivrand
Näituse kuraator: Kati Kerstna
Näituse kujundus: Jan Scheerhoorn (Holland)
Valguskujundus: Oliver Kulpsoo
Näituse korraldus: Eesti Klaasikunstnike Ühendus, MTÜ Seni
Klaasimaailm: EKA klaasikunsti osakond, Tallinna Kultuurikatel
Näitust toetavad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit, Akzo Nobel Baltics OÜ, Klaasissepa OÜ, Marepleks, Airok Tööstusgaasid

Näitus on avatud 9. juunist 22. juulini 2012

Lähem info näituse kohta
Kati Kerstna, tel nr 5290779

Näituse SUUR HAPRUS raames toimuvad üritused:

13. juuni kell 18.00 Eesti klaasikunsti 75. juubeli tähistamine.
20. juuni kell 18.00 Klaaspillide projekti “Klaasimaailm” tutvustus –
Tiina Sarapu, Eeva Käsper, Madli-Liis Parts

Ringkäigud näitusel koos kunstnikuga:
17. juuni, kell 13.00, kunstnik Mare Saare
27. juuni, kell 18.00, kunstnik Maie-Ann Raun
04. juuli, kell 18.00, kunstnik Kai Kiudsoo-Värv
11. juuli, kell 18.00, kunstnik Mare Saare (inglise keeles)

____________________________________________________________________
Tallinna Kunstihoone
Vabaduse väljak 8
Näitused on avatud kolmapäeval 12–22 ning neljapäevast pühapäevani kell 12–18
Tel: 644 2818
Piletikassa: 644 2907
www.kunstihoone.ee
https://www.facebook.com/pages/Tallinna-Kunstihoone/140096902741315