2013 Eesti kaasaegne TARBEKUNST LÕUNA-KOREAS – Eeva Käsper, Tiina Sarapu, Piret Ellamaa jt.

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum
PRESSITEADE
06.09.2013
Eesti kaasaegne tarbekunst Cheongju rahvusvahelisel tarbekunsti biennaalil Lõuna-Koreas

Korea suurim 67-aastase ajalooga tubakatehas muutub septembri teisel nädalal, 40 päevaks maailma suurimaks tarbekunsti foorumiks. Cheongju rahvusvaheline tarbekunsti biennaal alateemaga “Something Old Something New / Midagi vana midagi uut” toimub Cheongju linnas 11. septembrist 20. oktoobrini 2013.

Alates 1999. aastast toimuva biennaali eesmärgiks on laiendada tarbekunsti ja disaini piire ning avada uusi suhtluskanaleid. Seekordse, juba kaheksanda biennaali programm on mahukas, hõlmates endas kahte kureeritud teemanäitust, konkurss-näitust, erikülalise paviljoni (tänavu Saksamaa, eelmisel korral Soome), rahvusvahelist paviljoni; toimub sümpoosion, kunstnike esitlused ja vestluspaneelid, samuti haridusprogrammid ja töötoad külastajatele ning veel mitmeid üritusi.

Sel aastal kutsuti Eesti esmakordselt esinema biennaali platvormil International Pavilion – Craft Meets Market. Rahvusvahelises paviljonis on esindatud 11 riiki (sh Soome, Itaalia, Jaapan, Saksamaa jt) 14 organistsiooniga. Eesti kaasaegset tarbekunsti tutvustavat näitust kutsuti kureerima Ketli Tiitsar Tallinna Rakenduskunsti Triennaali Ühendusest.

Näitus “17 vaadet Eesti kaasaegsele tarbekunstile” annab põgusa ülevaate Eesti tarbekunstimaastikul toimuvast. Kaasatud on seitseteist kunstnikku, kelle teosed ei ole üksikud õnnestumised, vaid pikemaajalise kunstipraktika tulemus. Nii saab näha ühtviisi põnevaid kontseptsioone kui kõige erinevamaid materjalide, vormi ja tehnikate otsingid. Kaasajale iseloomulikult on igaüks neist individuaalselt tugev kunstnik, kelle teosed on oma erialal uusi suundi avanud. Nii mõnigi neist on pääsenud läbi tihedatest konkursisõeladest ja leidnud rahvusvahelist tunnustust. Sealhulgas on neist mitmed osalenud ka Tallinna rakenduskunsti triennaalidel – Eesti ainsal ja oluliseimal kaasaegse tarbekunsti foorumil, kus konkureerimine kolleegidega üle maailma on igakordseks väljakutseks ja välja valituks osutumist võib kahtlemata ka kvaliteedimärgiks ning suureks tunnustuseks pidada.

“Kindlasti on 17 vaate puhul tegemist ka minu subjektiivse sissejuhatusega Eesti tarbekunstis toimuvale, mis ruumi- ja ajapiirangutest lähtuvalt ei pretendeeri tervikliku ülevaate pakkumisele. Loodan, et koos eksponeeritud teostega avavad kunstnike vahetud mõtted vaatajatele ühtlasi vaateid Eestist. Loodetavasti tekib Eestil edaspidi võimalus oma kunstnike laiahaardelist ideederingi eksponeerida Koreas suurema ja ka disaini valdkonda laiemalt kaasava näituse kaudu.”, kirjutab näituse kuraator Ketli Tiitsar saatetekstis.

Osalevad kunstnikud: Ulvi Haagensen, Jaanus Samma, Kärt Ojavee, Krista Leesi, Annike Laigo, Eeva Käsper, Tiina Sarapu, Piret Ellamaa, Eve Margus-Villems, Maria Valdma, Julia-Maria Künnap, Maarja Niinemägi, Villu Plink, Kristi Paap, Jarõna Ilo, Raili Keiv, Leena Kuutma.

Biennaali suurele konkurss-näitusele esitati 55 riigist 1490 teost, millest žürii valis näitusele 294 tööd 24 maalt, nende hulgas ehtekunstnik Kristi Paapi 3 rinnanõela seeriast “ristiK”.

Biennaali sümpoosion keskendub Saksamaa tarbekunstile ja disainile; oma loomingut tutvustab legendaarne itaalia päritolu Saksamaal resideeruv disainer Luigi Colani.

Craft Meets Market foorumi raames peab Ketli Tiitsar loengu viimati toimunud Tallinna rakenduskunsti triennaali teemal: „Collecting that reassesses values at the 6th Tallinn Applied Art Triennial“. Samuti tuvustab Ketli Tiitsar Pecha Kucha night’il eesti kunstnike loomingut lähtudes biennaali teemast – „Focus on Estonia – artists and designers turning something old into something new“.

Info biennaali kohta: http://okcj.org/wp/?cat=157

Lisateave: Ketli Tiitsar

tel +372 552 8904

ketli [at] etdm [dot] ee

Tallinna Rakenduskunsti Triennaali Ühendus