2010 TASAKAALUHETK – Mare Saare, Eeva Käsper, Tiina Sarapu

538Reedel, 9. aprillil kell 16.00 avatakse Tartu Kunstimuuseumis, Raekoja plats 18 klaasikunstnike grupinäitus “TASAKAALUHETK”.

Tartu Kunstimuuseumi I korrusel astuvad oma uudisloominguga üles kolm Tallinnas tegutsevat klaasikunstnikku, ühtlasi EKA klaasikunsti osakonna õppejõudu – Mare Saare, Eeva Käsper ja Tiina Sarapu; kahele esimesele on see naasmine kunagisse kodulinna. Kõigil kolmel on selja taga arvukas näitusetegevus, kodus pälvitud tunnustuse kõrval on neid saatnud menu rahvusvahelises klaasikunsti maailmas.  536Klaasi kui materjalikunsti meistritena mõtlevad nad selles keerukas substantsis, kuid mitte vähem tähtis materjali valdamisest ei ole idee edastamine. Ühise pealkirja alla koondatud autoriprojektides kutsuvad kunstnikud seekord juurdlema globaalsete arengute üle, peatama ja väärtustama hetki, kaaluma kõlbelisi valikuid. Klaas toetab kunstnike sisulisi taotlusi oma vastandlike omadustega – kõik mis näib tugev, võib samas olla ka ääretult õrn. Vaatamata kaasaegsetele teemapüstitustele ei ravita vaatajat šokiteraapiaga. Kolme kunstniku väljapanek on erakordselt esteetiline.
540Mare Saare näitusetöö, pealkirjaga “Maailmalõppu ei tule”, koosneb mitmetest habrastest taldrikukujulistest objektidest, mille ilmaruumi konarusi ja auke meenutaval pinnal tungivad tsentrist välja pungad, uued kosmosed. Eeva Käsperi ruumiinstallatsioonis “Hällilaul” põimuvad väga pikad klaasniidid origamist inspireeritud abstraktsete klaasobjektidega, luues unenäolise ruumikoosluse. Tiina Sarapu installatsioon “Kõik on kaalul” mõõdab materiaalseid ja mittemateriaalseid väärtusi, pannes mõtisklema meie igapäevaste valikute üle.
Näitus on avatud 6. juunini.

Reeli Kõiv
näituse kuraator

539