2003 DISAIN-KLAAS-EKA-LORUP

13. augustil avatakse Disainigaleriis Pärnu mnt.6 näitus DISAIN-KLAAS-EKA-LORUP, kus on väljas üle 150 tootenäidise – vaasid, kuplid, alused, mis on kujundatud mattdekooriga Eesti klaasitööstusele Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti osakonna poolt aastail 1997 –2002. See disainikollektsioon LORUP on pühendatud legendaarsele klaasivabrikandile Johannes Lorupile, kes 1934-1940 tootis Tallinnas kõrgetasemelist käsitöönduslikku luksus- ja tarbeklaasi.
Kõrge vormikultuur, eseme proportsioonide ilu, vormi ja dekoori harmooniline ühtesulamine on praeguse näituse põhitunnus. Vormiesteetika musternäidiseks on ekspositsioonis EKA õppejõu, kunstimagistri Tiina Sarapu vaas “Homme” aastast 2000, mis on väikeseeriana tootmises. Aastast 2001 toodetakse ka kunstimagistri Merle Hiisi komplekte “Perforatsioon” (I-VI).
Põhiosa tootenäidistest on teostatud klaasitehases Skankristall EKA klaasikunsti eriala õppepraktikate ajal ja selleks on kasutatud tehase toodangus olevaid klaasvorme. Üliõpilaste praktikajuhendaja professor Maie-Ann Raun on sidunud akadeemilised vormidisaini õppeülesanded tänapäevaste klaasitööstustuse praktiliste vajadustega, kuid juhindunud ka kaasaegse ruumikujunduse stiilist.
Näituse kuraator on Maie-Ann Raun.
Kujundaja Maile Grünberg.
Valgustus Peeter Mauer.
Näitus jääb avatuks 8.septembrini.
Näituse esitlus Disainigaleriis 28 augustil kell 16.00.