2012 Eesti kaasaegne klaasikunst PETERBURIS

Peterburg, Jelagini saare klaasikunstimuuseum
28.09 – 04.12.2012
Näituse avamine 28. septembril kell 15.00

Eesti klaasikunstil on käsil aktiivne aasta – tähistasime professionaalse Eesti klaasikunsti 75-ndat juubelit mitmete suurte näitustega nii Tallinnas kui Pärnus ja nüüd Peterburi jõudev eelnevatest kokkupandud valiknäitus on kindlasti üks selle aasta tippsündmustest.

Osalevad 23 kunstnikku kokku ligi 80 tööga. Autorite valikul on eesmärgiks näidata meie hetkeseisu märkimisväärset mitmekesisust; tutvustada kunstnikke ja neile omaseks saanud käekirju. Tundub, et kogu klaasikunsti ajaloost ei leiagi tehnikat, mida meie suhteliselt väikeses kogukonnas ei kasutataks ja just see muudabki meid väljastpoolt vaatajale huvitavaks.

Esindatud on nii skulpturaalne (Kairi Orgusaar, Tiina Sarapu, Eeva Käsper, Piret Ellamaa) kui tasapinnaline (Maret Sarapu, Kai Kiudsoo-Värv, Riho Hütt), nii hingematvalt habras (Mare Saare, Kristiina Uslar, Maie Mikof-Liivik) kui jõuline ja maskuliinne (Ivo Lill, Rait Prääts), nii rangem ja täpsem (Eve Koha), kui vabam ja mängulisem (Kai Koppel, Viivi-Ann Keerdo), tarbevormide tõlgendused (Külli Nidermann, Kalli Sein), mängud valguse, häälte ja liikumistega (Sofi Aršas, Kateriin Rikken, Kalli Sein, Kati Kerstna) jpm.

Materjal on võimalusterohke ja kombineerimisaldis ning kunstnikud väljakutsetele avatud.
Näituse nimimaterjali klaasi kõrval astuvad üles puit, metall, led-valgused, liikumisandurid jms., mis tähendab, et materjali kasutamine on muutumas järjest vabamaks ja emotsionaalsemaks. Proffessionaalsete tehniliste oskuste kõrval on paljudel kunstnikel rõhutatult oluliseks ning märgatavaks saanud sisu ja sõnum. Teemad on nii globaalsemalt filosoofilised, kui sügavalt isiklikud; lahendused erilised ja erinevad.

Näitusel osalevad: Sofi Aršas, Piret Ellamaa, Riho Hütt, Liisi Junolainen, Viivi-Ann Keerdo, Kati Kerstna, Kai Kiudsoo-Värv, Eve Koha, Kai Koppel, Eeva Käsper, Anne-Liis Leht, Ivo Lill, Maie Mikof-Liivik, Külli Nidermann, Kairi Orgusaar, Rait Prääts, Kateriin Rikken, Kristi Ringkjob, Mare Saare, Maret Sarapu, Tiina Sarapu, Kalli Sein, Kristiina Uslar.

Näitus toimub „Tallinna kohtumised Peterburis“ raames ja näituse läbiviimist toetavad:
Tallinna linn, Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium, Eesti Vabariigi Välisministeerium, Eesti Peakonsulaat Peterburis, Eesti Kultuurkapital, Eesti Klaasikunstnike Ühendus.

Näituse kuraator
Kati Kerstna,
Tel. +372 52 90 779
kati [dot] kerstna [at] gmail [dot] com