2024 Rait Prääts KIVISTISED

Rait Prääts
KIVISTISED
Okapi galeriis 15.10- 8.11 2024

Näitusega „Kivistised“ on autor alustanud uut seeriat töödest, mille teemaks on mõtisklused ajast. Käesolev lühike hetk muutub kohe minevikuks, aga minevik on väga pikk. Tundub, et autori arvates pärast käesolevat hetke algab koheselt kivistumine. Hetke möödumisel kivistub kõik. Sellele võib muidugi vastu vaielda, aga seal on ka omajagu tõtt. Miljon aastat tagasi astus üks dinosaurus mõned sammud pehmel pinnasel, jäljed kivistusid ja täna on võimalik vaadata kuhu ta oli minemas ja kas ta kiirustas või jalutas mõnuga. Samas võib mõtiskleda, et millised plaanid olid tal tulevikule ning kas ta teadis, et on väljasurev liik. Kõikidel hetkedel nii hästi ei vea ja nende jäljed ei kivistu tulevikku. Siiski on minevik väga loominguline, ning tekkinud erinevatest ladestustest, errosioonist, katastroofidest ja muudest protsessidest võib igasuguseid järeldusi teha ka tulevikuks.
Kivististe sarja töödes on viiteid inimestele, ühikonna paradoksidele ja muudele nähtustele universumis. Autor on kujutanud kivistunud risteed, ööd ja päeva, lahingut, naeratusi, aega ja lendu jne. Muidugi võib tekkida küsimusi, et kas ristee või naeratused saavadki kivistuda, tekitada ladestusi ja kulgemise konstruktiivseid jooni. Autor igatahes tundub arvavat, et saab.
Selle teksti on kirjutanud autor. Kuna tööd on valminud ja alustanud iseseisvat eksisteerimist, siis saab ta kõrvalseisjana kiretult analüüsida näituse hetke tervikut ning jälgida selle kivistumist.