2015 Meeli Kõiva esines ettekandega maailma juhtival klaasikonverentsil Glass Performance Days

Meeli Kõiva aka Mery Crystal Ra valiti konkusi kaudu ettekandega esinema 24,-26. juunini toimunud maailma ühel olulisemal klaasifoorumil Glass Perfomance Days Tamperes, Soomes. Eestist olid maailma tipptegijate hulgas klaasi- ja valguskunstnik Meeli Kõiva aka Mery Crystal Ra ning firma Glasstress, mille looja on akadeemik Hillar Aben.

Konverents koondab enda alla kogu maailma klaasivaldkonna absoluutsed tipud, innovaatorid, pioneerid, praeguse hetke klaasiala kuumimad superstaarid. Arhitektuuribüroodest olid konverentsil esindatud SOM, BIG ja teised arhitektuurimaailma absoluutsed tipud.

Firma Glasstress, mis on maailmas üks enim tunnustatud firmasid klaasi pingete uurimise alal, osales eraldi väljapanekuga GPD-l toimunud expol. Firma Glasstress tegevjuht Johan Anton kutsuti ettekandjaks ka seminarile, mis käsitles klaasi mittehomogeensust ja anisotroopiat.

Ainsa kunstnikuna foorumile ettekandega esinema valitud Meeli Kõiva rääkis oma ettekandes, kuidas kunstiga on võimalik muuta keskkonda ja ruumi nii hoonetes kui ka linnaruumis üldisemalt. Üha ühetaolisemaks muutuv linnakeskkond lausa karjub uute ootamatute lähenemiste, innovaatilise kommunikatsiooni ja üllatuste järele. GPD looja ja juht Jorma Vitkala on öelnud, et Meeli Kõiva on üks väheseid kunstnikke maailmas, kel on oskuslikult õnnestunud ühendada kunstniku käekiri nüüdisaegseima innvoaatilise klaasi-, valgus- ja videotehnoloogiatega.

Rahvusvaheliselt tunnustatud ja üle 30 aasta maailmas tegutsenud klaasikunstnik Meeli Kõiva esines foorumil ettekandega  teemal “Interjöör kui lõbus mänguväljak, mis kommunikeerub kunstiga läbi valguse, klaasi, video, klaasmaalide ja helenduva inspiratsiooni” sessiooonis “Klaas interjööris”. Ta tutvustas oma radikaalseid kunstnikupraktikaid, rääkis oma unikaalsetes autoritehnikates rahvusvahelistest ruumiprojektidest ja näitas oma innovaatiliste teoste videosid.

Foorum keskendus klaasimaailma innovatsioonile, tulevikule, disainile ja arhitektuurile. Rahvusvaheline klaasifoorum toimus Soomes juba 15. korda ja sel on tütarfoorumid ka Hiinas, Lõuna Ameerika ja Indias.

Konverentsil osalesid mitmed maailma tipparhitektid, disainerid, akadeemikud ja klaasimaailma otsuselangetajad, et kuulata ettekandeid, arutleda ning diskuteerida. Mitte üksnes klaasist, aga ka näiteks keskkonnasäästlikkusest ja päikseergiast – asjadest, mis on otseselt klaasiga seotud. Klaasifoorumil olid esindatud ka Dow Corning, Saint Gobain Glass, Ove Arup and Partners, Schott AG, Pilkington, Emirates Glass ja teised.

Konverentsi eel toimusid ka Klaasi Innovatsiooni Instituudi workshopid, koolitused ja töötoad. Meeli Kõiva kutsuti Maailma juhtiva Klaasi Innovatsiooni Instituudi (Glass Innovation Instute GII) töögrupi koostööpartneriks.

Olavi Wallenius

tervitades ja ilusat sügist soovides

Raivo Lott